На лінії зіткнення тривають активні бойові дії. Всі 37 ворожих обстрілів, які були зафіксовані за добу (28.05), визначені як прицільні. За даними прес-центру Об’єднаних сил, убік наших військових, не рахуючи звичайне озброєння, противник випустив 50 мінометних мін різних калібрів, 40 з них — 120-го калібру. Внаслідок бойових дій шестеро українських захисників дістали поранення різного ступеня тяжкості. ЗСУ 20 разів відкривали вогонь, застосовуючи винятково дозволену Мінськими домовленостями зброю.
Російсько-окупаційні війська продовжують обстрілювати жителів прифронтової зони. Від міни 120-мм калібру, випущеної захисниками «руського міра» близько опівдня в понеділок по українському населеному пункту Залізне (Донецької обл.) загинула п’ятнадцятирічна Дар’я Казимирова. Снаряд вибухнув у дворі будинку, за кілька метрів від дівчинки... За фактом її загибелі відкрито кримінальне провадження за статтею «тероризм». Незважаючи на загострення російсько-українського протистояння, бойовики на Донбасі зараз навряд чи здатні на масштабну наступальну операцію, вважає народний депутат України, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. За його словами, ситуація може змінитися дуже швидко і важко припустити, наскільки ще виросте градус напруження.
Однак без підтримки російської армії бойовики не здатні на рішучі дії. «Вони тільки й можуть, що кошмарити, стріляючи не тільки по позиціях ЗСУ, а й по цивільних об’єктах. Вони якось намагаються реагувати на дії Об’єднаних сил», — сказав Тимчук в інтерв’ю «Апострофу». Він зазначив, що гібриди проводять інформаційно-психологічну операцію: у район Горлівки демонстративно перекинуто підрозділ на рівні батальйону, щоб підвищити дух мирного населення й у такий спосіб припинити паніку, спричинену слухами про те, що Горлівку «зливають» українській армії.
«Бойовики зараз розповідають, що ЗСУ пішли в масштабний танковий наступ, а «доблесні ополченці» знищили десятки одиниць української бронетехніки, купу особового складу і так далі. Тобто вони намагаються заднім числом зміцнити бойовий дух своїх збройних формувань і запобігти паніці серед цивільного населення», — пояснив депутат.
На думку Тимчука, дії сил ООС у сірій зоні не порушують Мінських домовленостей. А от що відбуватиметься далі з нашої сторони, знають тільки в Генштабі. «Що ми зараз бачимо взагалі, якщо подивитися на карту в районі того ж Докучаєвська, тієї ж Горлівки? ЗСУ оточують із трьох сторін дуже важливі для бойовиків населені пункти. З того боку ми бачимо хаос, істерику на всіх рівнях — не тільки на рівні рядових бойовиків, а й у штабах 
1-го «армійського корпусу ДНР».
Усі масштабні операції бойовики проводили тільки тоді, коли ударним ребром були регулярні підрозділи збройних сил РФ. Тому без російських підрозділів вони не зможуть проводити масштабні операції. Але на тлі нинішньої ескалації, ми поки що не бачимо якогось масштабного перекидання військ із території Росії на окуповану територію Донбасу», — констатував він.

Ольга ВІТЕР.