У селі Тишківці Городенківського району вже десятий рік поспіль відзначають дбайливих господарів. Щоразу інші підходи: на кращий благоустрій садиб, організацію водовідведення, роздільне збирання побутових відходів. Незмінною залишається увага до тваринництва.

На знімку: співачка Оксана Пекун (у центрі) разом із тишківською дітворою та народним депутатом Анатолієм Матвієнком і його дружиною Ольгою.

Фото автора.

Цьогоріч організатори зробили акцент на відновленні поголів’я великої рогатої худоби. Сільська рада подала списки господарів, котрі утримують по кілька корів та ще й вирощують телят. На 350 дворів у Тишківцях є 102 корови. На чотирьох пасовищах рябить від розмаїття худоби.

На одному з них, в урочищі Пропади, виділяється добротна корова чистокровної української породи. Її господар Анатолій Матвієнко розповідає, що годувальниця дає понад 20 літрів молока на день. Поруч пасеться ще одна, червоно-ряба, є телята.

Лишки продукції реалізують заготівельникам із Борщівського молокозаводу, що на Тернопільщині. Донедавна підприємці давали по 5 гривень за літр молока, тепер знизили до 4,5. А Городенківський сирзавод купує сировину ще за меншою ціною — по 3,5 гривні.

Переможцем цьогорічного конкурсу комісія визнала Василя Неїлу та Оксану Коліснеченко. Сім’я останньої утримує трьох корів та двох телят. Ще одне — на підході. Жінка родом аж із Сумщини, приїхала сюди за чоловіком, виховують двох дітей. Сама працює в Тишківській школі техпрацівницею. Тож премія сім’ї не завадить.

Нагороду Оксані Коліснеченко, Анатолію Матвієнку та іншим переможцям конкурсу вручав тезка останнього — народний депутат Анатолій Матвієнко. Разом зі своєю дружиною Ольгою, депутатом Івано-Франківської облради Андрієм Левковичем, депутатом Павлоградської міськради Павлом Корнетою і сільським головою Іваном Проничем вони відзначили й інших переможців конкурсів, зокрема й на кращі пампушки.

Ініціатор конкурсів — благодійний фонд, одним із засновників якого є народний депутат Анатолій Матвієнко. Саме з Тишківців походить його дружина Ольга — професор Київського національного лінгвістичного університету. На батьківському обійсті подружжя облаштувало Садибу Святого Миколая. Тут відбуваються різноманітні дійства для дітей.

Село Тишківці знамените тим, що є родинною колискою командира Української повстанської армії Романа Шухевича. Патріотичні традиції тут плекають, втілюючи їх щоразу в нові проекти. Збудований колись громадою Народний дім нині реконструйовано у величавий заклад культури, де є Музей історії села та визвольної боротьби імені Романа Шухевича, конференц-зал, фітнес-клуб. Оновлено школу, амбулаторію та соціальну лікарню, споруджено сучасний спортивний майданчик. Звісно, вагома лепта в цьому й Анатолія Матвієнка. Але й громада активна. Тепер розпочали реконструкцію центральної частини села. Замінили газові мережі, невдовзі оновлять пам’ятні місця, парк, дорогу. Власне, для того й започаткований конкурс на краще облаштування садиб, водовідведення. Є містки й канави, як-от біля садиби Любові Дзьомбак, краще збережеться дорога.

За останні три роки в Тишківцях придбали двадцять хат-пусток. Людей звідусіль приманюють не лише благоустроєм села, а й можливістю мати роботу. Тут працює сільськогосподарський кооператив, де розвивають тваринництво. Є фермери, що заклали малинник та інші ягідні кущі. Та й домашня живність — мало не в кожного. А ще подбає держава про підтримку тваринництва, меценати — то й буде зиск селянам.

Івано-Франківська область.