У місті Вараш відбулись урочистості з нагоди 45-річчя Рівненської АЕС. 25 травня 1973-го на Хомецькій горі було забито перший символічний кілочок на будмайданчику майбутнього енерговелета. За 45 років збудували та ввели в експлуатацію чотири атомних енергоблоки. В унісон росло і розвивалося місто-супутник.

Першому генеральному директору РАЕС Володимиру Коровкіну вручають нагороди генеральний директор РАЕС Павло Павлишин та голова первинної профорганізації станції Іван Мельник (зліва направо). 

Фото надано автором.

Як зазначив генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, сьогодні Рівненська АЕС є найпотужнішим енергетичним підприємством Поліського краю з інтелектуальним колективом, відданими справі, висококласними професіоналами, яким під силу завдання будь-якої складності:

— Щороку виробництво РАЕС екологічно чистої електроенергії становить 12% від загальної генерації електроенергії в державі — майже 19 млрд кВт/год. Після реалізації головного завдання 2018 року — продовження терміну експлуатації енергоблока №

3 РАЕС на 20 років, над яким увесь колектив рівненських атомників сьогодні злагоджено працює, електростанція вироблятиме 20 млрд кВт/год. електроенергії на рік. На РАЕС буде зведено енергоблок № 5. За всіма звершеннями на Рівненській АЕС стоять насичені трудові будні працівників та, безумовно, ветеранів підприємства, які 45 років тому приїхали на проммайданчик електростанції та доклали титанічних зусиль у розвиток РАЕС, її міста-супутника.

З нагоди дня народження РАЕС, з метою популяризації атомної енергетики в регіоні, демонстрації значущості професії атомника, вшанування працівників та непрацюючих пенсіонерів, широкого висвітлення досягнень  РАЕС започатковано нагородження відзнаками генерального директора електростанції — нагрудним знаком «За вагомий внесок у розвиток Рівненської АЕС» та Грамотою «За віддану працю на Рівненській АЕС». Першими нагрудним знаком з виплатою грошової винагороди нагороджені заслужений енергетик України Володимир Коровкін, який до 2002 року обіймав посаду генерального директора РАЕС, начальник відділу договорів ремонтного та загальностанційного характеру договірного управління Олена Лідич та начальник енергоремонтного підрозділу РАЕС Павло Сидоренко. Володимир Коровкін з глибокою повагою згадав першопрохідців атомної промисловості, заслужених енергетиків колишнього СРСР, які доклали максимум зусиль для будівництва поліського енерговелета, його етапи становлення, здобутки та знакові події:

— У моїй особі нагороджуються всі, хто причетний до зведення Рівненської АЕС та її міста-супутника: геологи та геодезисти, проектувальники, монтажники, будівельники та експлуатаційники. Тішить те, що сьогодні колектив РАЕС є монолітною командою, яка виконанням поставлених державою завдань, участю в екологічних проектах доводить свій професіоналізм, відповідальність, прихильність принципам культури безпеки та готовність до реалізації нових стратегічних проектів.

Грамотами «За віддану працю на Рівненській АЕС» нагороджено непрацюючих пенсіонерів та кращих виробничників електростанції: Зінаїду Гаврилову, яка до 2003 року обіймала посаду лаборанта хiманалiзу хімічного цеху, та Олександра Герасимчука, який до 2014 року працював провідним інженером-технологом служби головного технолога; Ігоря Коломойця, Валерія Литвиненка, Ірину Усанову.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.