У рамках виконання заходів Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки та Програми продовження терміну експлуатації енергоблока № 3 Рівненської АЕС за кредитні кошти ЄБРР/Євратом закуплено два атомно-емісійні спектрометри іноземного виробництва з індуктивно-зв’язаною плазмою.

За допомогою закупленого обладнання на Рівненській АЕС здійснюватиметься контроль, зокрема: тяжких металів та іонів натрію під час вхідного контролю хімічних реагентів; масової концентрації продуктів корозії у контурних водах з метою прогнозування корозійних процесів тощо.

Як розповів начальник хімічного цеху Рівненської АЕС Анатолій Тихомиров, новітні атомно-емісійні спектрометри iCAP 7000 мають низку значних переваг, які дадуть змогу з високою точністю, більш детально та якісно проводити кількісний хімічний контроль технологічних середовищ, хімічних реагентів, відкладень з поверхонь технологічного обладнання енергоблоків РАЕС та експлуатаційний контроль кислотного і лужного електроліту акумуляторних батарей, які використовуються на атомній електростанції: «У березні фахівці водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху РАЕС взяли участь у приймальних випробуваннях, які відбулись у Бремені (Німеччина). На сьогодні на Рівненській АЕС проводиться вхідний контроль цього обладнання. На черзі — його встановлення та введення в експлуатацію».