Ранкове засідання 6 лютого

    Парламентська хроніка

Одразу після відкриття ранкового засідання народні депутати на пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Рибака без обговорення ухвалили постанови про календарний план проведення четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання та постанову про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. «За» проголосували відповідно 235 та 237 народних депутатів.

Наступним та останнім у плані роботи на четвер стояло питання створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки та узгодження законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління (проект народного депутата від фракції Партії регіонів Валерія Писаренка).

На знімках: під час пленарного засідання.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

«Сьогодні дуже багато людей чекають, що Верховна Рада розгляне питання конституційної реформи. Я хочу доповісти народним депутатам, що на цю хвилину в парламенті не зареєстровано жодного конституційного законопроекту. А оскільки ми не маємо права обманювати очікування людей, то вноситься пропозиція про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки та узгодження законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління», — сказав, звертаючись до народних депутатів, глава парламенту.

Володимир Рибак також зазначив, що ті переговори, які тривали декілька днів, результату не дали. До того ж він зауважив, що оскільки на сьогодні є конституційні пропозиції у фракції Компартії, в опозиційних фракцій та у фракції Партії регіонів, то доцільно створити спеціальну комісію за участю всіх політичних сил, представників Президента, фахівців з конституційного права, розробити узгоджений законопроект, щоб Верховна Рада могла ухвалити відповідне рішення. «Іншого шляху на сьогодні немає», — наголосив глава парламенту.

Під час обговорення автор проекту постанови, представник фракції Партії регіонів Валерій Писаренко зазначив, що створення конституційної комісії, по-перше, дасть змогу уникнути помилок, як це вже було у 2004 році, коли з порушенням процедури було внесено зміни до Конституції, та, по-друге, розробити такі зміни до Основного Закону, які будуть сприйняті суспільством. «Єдиний шлях для цього — це конституційна процедура, закріплена у розділі XІІІ Конституції України», — сказав він та додав, що конституційна процедура передбачає направлення розроблених змін на висновок до Конституційного Суду, далі ухвалення їх у сесійній залі спочатку 226 голосами, а вже на наступній сесії 300 голосами та підписання Президентом.

«Лише такий порядок внесення змін до Конституції дозволить нам вирішити ті завдання, які ставить перед нами українське суспільство», — зазначив В. Писаренко.

Лідер фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок, коментуючи, чому опозиція не зареєструвала жодного конституційного законопроекту, зазначив, що цього не зроблено, бо немає гарантії, що владна більшість такий законопроект підтримає. «А оскільки Регламент передбачає, що одне й те саме питання впродовж однієї сесії не може ставитися на голосування більш як раз, то немає сенсу вносити конституційне питання до зали тільки для того, щоб отримати негативне голосування, бо тоді наступного разу до нього можна буде повернутися тільки у вересні цього року», — наголосив він. Отже, вважає він, перш ніж вносити такий законопроект, потрібно досягти консенсусу на рівні всього парламенту.

Водночас лідер фракції ВО «Свобода» вважає, що без негайного ухвалення конституційної реформи подолати політичну кризу не вдасться. Крім того, О. Тягнибок наполягає на негайному звіті Генпрокурора та ухваленні закону про безумовну реабілітацію всіх учасників протестів.

Адам Мартинюк (Комуністична партія України (КПУ) зазначив, що сьогодні вже всім зрозуміло — в суспільстві назріла потреба конституційних змін, до того ж серйозних. Він зазначив, що в цьому напрямі нині працює Конституційна асамблея, є низка конституційних ініціатив від різних політичних сил та що вже сформувався чіткий консенсус, що змінювати Конституцію має саме Верховна Рада. «Проект кардинальних змін до Конституції, запропонованих фракцією комуністів, було опубліковано в газеті «Голос України», — зазначив А. Мартинюк та додав, що коли парламент хоче внести зміни до Основного Закону в законний спосіб, то без створення спеціальної комісії тут не обійтися.

Натомість Ірина Геращенко («УДАР») зазначила, що коли хочеш заговорити питання, то створи 350 комісій, як це вже було не раз і які нічого доброго не зробили. «Парламент нарешті має стати суб’єктом ухвалення рішень і не чекати, поки Президент повернеться з Сочі», — наголосила вона. Сьогодні, на її думку, Верховна Рада, по-перше, має ухвалити закон про повну і безумовну амністію політв’язнів, по-друге, якщо у нас некомпетентний Конституційний Суд, то парламент має переглянути та виправити його рішення, оскільки суд не мав жодного права перебирати на себе повноваження Верховної Ради та самостійно змінювати Конституцію.

«Ми не можемо нічого відтягувати, ніяких комісій створювати не потрібно, а вже сьогодні треба ухвалити рішення про повернення до Конституції 2004 року», — наголосила І. Геращенко.

Арсеній Яценюк, звертаючись до головуючого, зазначив, що декілька тисяч людей рухаються до Верховної Ради з вимогою прийняти нову Конституцію, яка ліквідує диктаторські повноваження Президента. «Ми підготували проект Конституції, яка відповідає вимогам, котрі ставить український народ, та критеріям, які ставить Венеціанська комісія. За нашим проектом Конституції Президент позбавляється диктаторських повноважень, а Верховна Рада призначає уряд, Генпрокурора, голову Служби безпеки і від імені народу України виступає як єдиний законодавчий орган», — заявив керівник фракції «Батьківщина».

Він також наголосив, що будь-які спроби затягувати цей процес, тобто створювати різні робочі групи та спеціальні комісії, призведуть тільки до ескалації конфлікту.

Позафракційний Олег Ляшко висловив думку, що створення Конституційної комісії тільки голосами фракцій Партії регіонів та комуністів ні до чого доброго не приведе, бо задля об’єднання суспільства такі рішення треба ухвалювати усім парламентським залом. «Заради об’єднання суспільства треба домовлятися, бо ухвалення рішення про створення Конституційної комісії 235 голосами — це демонстрація сили, проти якої вулиця продемонструє свою силу», — сказав О. Ляшко.

Підбиваючи підсумки обговорення, В. Рибак ще раз наголосив, що «на дану хвилину у Верховній Раді не зареєстровано жодного законопроекту про повернення до парламентсько-президентської форми правління». Тому коли лунають пропозиції, ставити такий законопроект на голосування, то поки що нічого ставити, додав він та оголосив півгодинну перерву, щоб разом з керівниками фракцій остаточно узгодити питання створення Конституційної комісії.

Після перерви В. Рибак повідомив, що більшість керівників фракцій погодилися з тим, що Конституційної комісії поки що створювати не будуть. «Опозиційні фракції не погодилися включити своїх представників до такої комісії», — сказав глава парламенту та повідомив, що замість цього керівники фракцій продовжать консультації щодо розробки узгодженого законопроекту про внесення змін до Конституції України. Він також повідомив, що оскільки наступного тижня за календарним планом народні депутати працюватимуть у комітетах та фракціях, то в разі досягнення згоди законопроект про внесення змін до Конституції можна буде розглянути під час позачергової сесії Верховної Ради.

«Наступного тижня позачергова сесія парламенту може бути зібрана у будь-який час», — сказав В. Рибак та попросив народних депутатів на цей час не залишати столицю.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Адам Мартинюк (КПУ):

«Проект кардинальних змін до Конституції, запропонованих фракцією комуністів, було опубліковано в газеті «Голос України».

ЦИТАТА

Позафракційний народний депутат Олег Ляшко: 

«Заради об’єднання суспільства треба домовлятися, бо ухвалення рішення про створення Конституційної комісії 235 голосами — це демонстрація сили, проти якої вулиця продемонструє свою силу».

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко з депутатами своєї фракції.

Віталій Ковальчук («УДАР»), лідер «УДАРу» Віталій Кличко, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко (ПР) і лідер Партії регіонів Олександр Єфремов.

Лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.