Контрольний матч національних збірних. 31 травня.
Україна — Марокко. 0:0.
Україна: П’ятов, Караваєв, Бурда, Кривцов, Матвієнко, Зінченко, Степаненко (Малиновський, 64), Ярмоленко (Марлос, 46), Коваленко (Шапаренко, 46), Коноплянка (Сидорчук, 77), Селезньов (Бєсєдін, 46). Тренер — Андрій Шевченко.
Марокко: Мунір, Да Коста, Саїс, Бенатія (Гакімі, 46), Менділ (Соф’ян Амрабат, 83), Буссуфа, Агмаді (Беннассер, 75), Нордін Амрабат (Фажр, 72), Зієш, Беланда (Бугаддуз, 64), Бутаїб (Гаріт, 46). Тренер — Ерве Ренар.
Рефері — Сандро Шерер (Швейцарія).
Швейцарія. Женева. «Стад де Женев». 7 000 глядачів. 14 градусів.
Усе відбувалося так, як казав напередодні поєдинку Андрій Шевченко. Справді, збірна Марокко виявилася агресивною, колючою і по-спортивному злою командою. І це не дивно, адже вона — учасник фінальної частини ЧС-2018.
Слід зазначити, що опоненти перебувають тепер у неоднаковому функціональному стані. Марокканці поступово наближаються до саме того рівня готовності, який необхіден для старту на світовій першості. До речі, їхні суперники на першому етапі — збірні Португалії, Іспанії та Ірану.
А от наші серйозні події відбуватимуться аж у вересні — участь у турнірі Ліги націй, де на нас чекають, як відомо, поєдинки зі збірними Чехії та Словаччини. Але незважаючи на ці нюанси, матч вийшов по-справжньому бойовий, зовсім не схожий на товариський. Спостерігалася відверта рубка, в якій ноги ніхто не прибирав. Суперники створили достатньо моментів, але жодним так і не скористалися.
Андрій Шевченко після зустрічі сказав:
— Гра була дуже важкою. Різниця у підготовці була помітною. Збірна Марокко готується до чемпіонату світу, а наші футболісти закінчують сезон. Дехто вже налаштувався на відпустку. Марокканці були у кращому тонусі.
Але наші футболісти виявили характер. У моменти, коли нам було важко, вистояли, була згуртованість, розуміння гри. Головне: ми побачили, що у складних ситуаціях команда була зібраною. Це позитивний момент. Не все виходило, але бійцівські якості, компактність, те, що не пропустили гол, основне у цій грі...

***

Київські динамівці Микита Бурда і Микола Шапаренко дебютували за збірну країни. Перший почав матч у стартовому складі, другий вийшов на заміну одразу після перерви. Для 19-річного Шапаренка сам виклик до національної команди також став дебютним у кар’єрі.

***

У неділю наша збірна проведе другий спаринг на зборі. Вона зустрінеться зі збірною Албанії.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.