Святом останнього дзвоника наприкінці травня традиційно завершився навчальний рік.

З особливим настроєм його зустріли родини старшокласників, які мало не в повному складі прийшли подивитися на своїх «майже дорослих» дітей та онуків. Для 184 870 випускників країни шкільний дзвінок пролунав востаннє.
Сюжети зі шкільної лінійки вже посіли почесне місце в сімейних фотоархівах випускників столичної Предславинської гімназії №56 (на знімку). Вони виглядають щасливими і безтурботними, хоча попереду — завершення сесії ЗНО, випускний бал і вступна кампанія…
Ця школа має міцні традиції і високий авторитет в освітянській спільноті.
— Наш навчальний заклад веде свою історію ще з 1880 року, — відзначила директор гімназії Діана Петренко (на знімку в центрі). — Цього року його закінчили двадцять шість одинадцятикласників. Ми пишаємося своїми випускниками і бажаємо їм щасливих життєвих шляхів.
До привітань долучилася класний керівник Валентина Самчук. Дітей, вчителів та батьків переповнювали емоції — вони жартували і сумували, посміхалися і плакали водночас.
У багатьох навчальних закладах цього дня збирали лише випускників — учнів 9-х та 11-х класів. Нині не визначають єдиної дати проведення свята, тож, наприклад, у Вінниці останній дзвоник пролунав 
25 травня, а у Києві — 30  та 31-го.
Наступний навчальний рік принесе першачкам зміни: нові освітні програми та правила зарахування до шкіл. Жодних тестувань чи вступних іспитів для малюків не проводитимуть (це правило стосуватиметься і пересічних шкіл, і закладів з поглибленим вивченням окремих предметів).
В першу чергу школа прийматиме дітей, що мешкають на закріпленій за нею території обслуговування. На другому етапі зараховуватиме малюків з інших мікрорайонів чи навіть населених пунктів — на вільні місця.
У столиці вже завершили приймати документи від мам і тат, які хочуть віддати дитину до школи «за місцем проживання». «Після 31 травня подавати документи батьки зможуть лише на вільні місця у закладах освіти Києва», — роз’яснила директор профільного департаменту КМДА Олена Фіданян.

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.