Під час офіційного візиту до Королівства Іспанія, що розпочався 2 червня, Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною Порошенко та українською громадою Іспанії помолилися за мир в Україні в Кафедральному соборі Альмудена у Мадриді. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

 

(Джерело фото --

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ  ПЕТРО ПОРОШЕНКО
Офіційне інтернет-представництво).

 

Це перший за останні 22 роки офіційний візит Президента України до Іспанії. До того ж нинішній візит Глави Української держави став першим візитом іноземного лідера з моменту призначення нового прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса.

 

Президент Петро Порошенко, звертаючись до присутніх у соборі, подякував за можливість спільно з ними проголосити молитву за Україну. Він сказав: «Разом з українськими і іспанськими вірянами – католиками, греко-католиками, православними - спільно помолитися за найважливіші речі. За Україну, за її волю, за честь, за славу, за любов. І за мир на святій українській землі». Глава держави сказав, що перед початком служби разом з дружиною Мариною та дітьми з української діаспори заповнили нові сторінки книги - національного проекту «Книга Миру». «Це дуже важлива ініціатива, в якій діти всієї України, з усіх куточків від Закарпаття до Луганська, і українці з усього світу, сьогодні з Мадриду, з Іспанії, доповнили сторінки своїми малюнками, написали вірші і побажання», - підкреслив Петро Порошенко.

 

«Всі ці діти, які зараз знаходяться поруч зі мною, попросили у Бога миру – миру для України. А коли може настати мир? Лише тоді, коли російські загарбники покинуть українську землю і коли український прапор і український герб повернуться на український Донбас. У Донецьк, Луганськ, до українського Криму. Я переконаний, що з нашою спільною молитвою це станеться найближчим часом», - наголосив Глава держави.

 

Марина Порошенко демонструючи альбом, в якому українські діти залишають свої сімейні фотографії та підписують їх побажаннями про мирне життя, сказала: «З 2014 року наша рідна держава змушена захищати цілісність своїх кордонів. І українські мужні воїни роблять все, щоб повернути мир на рідну землю - заради майбутнього підростаючого покоління України».

 

До «Книги Миру» вже приєднались 23 регіони України, а також представники діаспор зі США, Канади, Португалії та Туреччини.

До 24 серпня, Дня Незалежності України, сторінки «Книги Миру» заповнять також діти з Криму та Київщини, після чого відбудеться презентація фотоальбому.

 

Звертаючись до громади, Президент сказав, що «агресор хотів розколоти, створити декілька Україн або навіть знищити Україну». І додав: «Але ми разом з вами, починаючи з 2014 року, не дали це зробити. І я хотів окремо подякувати кожному з вас за молитву за Україну кожного дня, за допомогу, яку ви надаєте Україні, за підтримку Революції Гідності, яка повернула нашу країну до родини європейський народів. За підтримку волонтерів тут, в Іспанії, українському війську. І дуже важливо, що все це ми робимо разом». За його словами молитва, народ і українська армія зупинили ворога. «А сьогодні це найсильніша, найпатріотичніша, найпрофесійніша армія, яка визнана найсильнішою в Європі за межами країн-членів НАТО, і восьмою за силою і ефективністю», - підкреслив Глава держави.

 

 Петро Порошенко також подякував Іспанії за послідовну підтримку нашої держави і допомогу у відстоюванні Україною територіальної цілісності і незалежності, а також за тверду позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

 

Значну увагу Президент Петро Порошенко приділив питанню автокефалії Української Церкви. Він висловив сподівання на позитивне рішення Синоду Вселенського Патріархату про надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві і закликав українців всього світу разом зі всією Україною молитися про це.

 

«Перемога - це не лише звільнення української землі. Перемога це коли вперше, більш як за 300 років, в Україні з’явився реальний шанс створити Єдину Помісну Православну і головне - Українську церкву»,- наголосив Петро Порошенко.

 

 «І ми молимося, щоб до 1030-ї річниці Хрещення України-Руси святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей Томос. І я прошу, дорогі брати і сестри, вашої молитви. Бо спільною молитвою творяться дива», - закликав Петро Порошенко.

 

Президент сказав, що звернувся до Його Всесвятості Патріарха Варфоломія одразу після Великодня, у Великий понеділок 9 квітня, під час свого візиту до Стамбула. Під час зустрічі зі Вселенським Патріархом наголошувалось: «Якщо буде звернення Президента, якщо це звернення буде підтримано всією Верховною Радою України, якщо буде звернення українських ієрархів - Синод Вселенського Патріархату готовий буде надати нам Томос про автокефалію».

 

«Кажуть, що це Президент Порошенко, команда, Парламент зробили це важливе рішення. Але я вам скажу, що без Божої волі, без Божої допомоги нічого б цього не відбулося. Церковні ієрархи разом не ставали 30 років, а зараз сіли написали і звернулися. Верховна Рада абсолютно всіма фракціями ніколи не стояли твердо на позиції Помісної Церкви», - наголосив Президент.

 

«Я був би дуже щасливий, коли би це відбулося. І найближчим часом я вірю в те, що у нас все вийде», - підкреслив Глава держави. Він зазначив, що Україна виборола своє право мати Єдину Помісну Церкву, адже заплатила за це високу ціну.

 

По завершенні молитви у Кафедральному соборі Альмудена присутні тут заспівали Гімн України. Петро та Марина Порошенки дякували церковнослужителям та прихожанам за підтримку України. Присутні також мали можливість зробити фото на згадку про зустріч з Президентом Петром Порошенком та його дружиною.

 

Світлана ЧОРНА.