Звернення до директора чернігівської філії «Укрпошти» Олени Дорошенко підписали 88 мешканців села Кувечичі Чернігівського району з протестом проти пілотного проекту, який зводиться до закриття поштового відділення і звільнення місцевої листоноші.
«Приміщення відділення зв’язку, яке надало «Укрпошті» в безплатну оренду СВК «Полісся», занедбане, — пишуть селяни. — Тепер ви готуєте жителів села до пілотного проекту: машина у центрі села і черга людей біля неї». Натомість місцеву листоношу звільнили. У результаті — легко прогнозують селяни — гроші до «Обленерго» та «Чернігівгаззбуту» вчасно не доходитимуть, виникне заборгованість й оселі селян відключатимуть від електро- та газопостачання.
Лист було написано до початку введення в дію згаданого пілотного проекту. А заступник сільського голови Віталій Голець розповідає, як цей проект почав діяти уже реально: «Не знаю, хто готував цей проект (реформу поштових відділень), але я не бачив на сьогодні жодного нового облаштованого автомобіля, їздить старий. І цей старий автомобіль зупиняється в нас у центрі села, на спеці, і люди стоять біля нього. По-перше, працівникам там спекотно, там ненормальні умови. По-друге, в нас люди переважно похилого віку, в таких умовах їм доводиться зустрічати пошту. І це ті, які ходять. А є старенькі люди, які не можуть прийти. А якщо, як пише Олена Дорошенко, об’їжджатимуть усі вулиці, то подумаймо тверезо: скільки тоді коштуватимуть такі послуги? Бо бензин, на якому вони працюватимуть, не з неба і не з води береться. Поки що вголос про це ніхто не говорить, але однозначно ці розцінки піднімуться і вони ляжуть на плечі людей».
Очільниця чернігівської філії «Укрпошти» натомість звинувачує сільраду — мовляв, та не може надати кімнатки, щоб люди на спеці не стояли. Тобто своє власне приміщення не хочуть привести до ладу, а просять іншу кімнатку, щоб і її занехаяти?
Велике нарікання викликає незвична для села прив’язка до часу перебування поштової машини. Віталій Голець розповідає: «Усі місцеві видання виходять у четвер, а їх привозять у суботу. От я вже замість новин отримую папір. Це вже не ті новини, які потрібні людині. Люди в селі вдень по городах, по полях. Місцевий міг би прийти зранку, ввечері, а ці — у визначений час. Нові листоноші походять два дні, нікого не застануть вдома, і мають право відмову написати. А ви уявляєте, якщо ця пенсія знову піде у пенсійний фонд, то людина її півроку шукатиме. У нас були такі випадки».
Олена Дорошенко пропонує: «Треба серйозно ставитись до цього питання. Якщо знають, що пошта працює в селі три години, то потрібно розуміти це і чекати на пенсію вдома. Якщо форс-мажорні випадки будуть, є телефони нових листонош, щоб заздалегідь оформити довіреність для отримання».
Ви уявляєте, як у селі оформити довіреність? Теоретично можливо, звичайно, якщо це пропонувати з «Мерседеса» і чернігівського кабінету... До слова, селяни бояться оформляти передплату періодичних видань, адже як у таких умовах отримувати газети?
Тобто пошта з новим керівництвом не назустріч іде споживачеві, за рахунок якого, до речі, існує, а навпаки, створює споживачеві нові проблеми, часто непереборні, якщо людина, скажімо, з обмеженими можливостями.
«Голос України» вже писав про різке несприйняття пілотного проекту з ліквідації сільських поштових відділень і обласною адміністрацією, і обласною радою, і головами об’єднаних територіальних громад. Виступав з трибуни Верховної Ради з протестом і народний депутат Олександр Кодола. Проте генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський під час зустрічі в Чернігівській обласній раді заявив, що попри всі протести пілотний проект буде реалізовано. Нині обласній адміністрації вдалося домогтися, щоб його поки що реалізовували не по всій області, а в трьох районах. Чернігівський — серед них. Реалізацію вже бачимо...

Чернігівська область.