У Запорізькій області пасічники б’ють на сполох, адже у кількох селах Вільнянського району почали масово гинути бджоли. Кількість загиблих комах сягає кількох десятків тисяч. Бджолярі району впевнені, що причиною цьому стали місцеві фермери, які протруюють свої поля хімікатами. Зокрема, місцеві агропідприємства обробляють отрутою соняшники та льон.
За словами бджолярів, обприскувати поля фермери повинні у нічний час, коли бджоли у вуликах. Цього ж разу обробку хімікатами проводили вдень, коли більша частина бджіл була у полях.
Житель села Антонівка Сергій Курило каже, що днями у нього загинуло 70% бджолосімей. Підрахувавши збитки, чоловік зізнається, що цього сезону втратив майже 30 тисяч гривень. Утім, це не найвищий показник у його селі. На сусідніх пасіках сума збитків більша в 4—5 разів. За словами Сергія, масового мору бджіл можна було б уникнути, попередивши пасічників про роботи.
Бджолярі звернулись до поліції. Правоохоронці склали протоколи з кожним потерпілим, а фахівці взяли зразки рослин із полів на експертизу.