Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки отримає грант у 10 тисяч євро від Жіночої гільдії ООН. Відповідне рішення було ухвалене днями у Відні.
Кошти підуть на капітальний ремонт туалетів спально-лікувального корпусу № 2 цього дитбудинку. Протягом червня гроші буде переказано на рахунок організації, проект планується завершити протягом липня-серпня 2018 року.
У цьому будинку виховують, лікують і реабілітують близько 100 дітей віком до 7 років, які мають ураження центральної нервової системи, а дехто — порушення психіки й опорно-рухового апарату. Проведення капітального ремонту у туалетах забезпечить, зокрема, дотримання оптимального температурного режиму, безперебійне тепло- та водопостачання, водовідведення, сприятиме можливості мати окремі ізольовані кабінки з перегородками для унітазів окремо для хлопчиків та дівчаток. Також з’явиться можливість передбачити простір поруч з унітазом для крісла-візка дітей з обмеженими можливостями.
Загалом Жіноча гільдія ООН збирає гроші на проекти матері та дитини по всьому світу. Ця благодійна організація була заснована 1967 року, нині налічує більш як 500 членів з понад 100 країн світу. Членами організації є жінки, що мають відношення до міжнародних організацій у Відні або дипломатичних місій різних країн при вказаних організаціях.
Головним заходом із збору коштів є благодійний базар, що відбувається наприкінці листопада — початку грудня у Міжнародному центрі Відня. На базарі дипломатичні місії представляють для продажу національні сувеніри, кухні країн світу, костюми та розважальні номери (спів, танці). Це велика подія, завдяки якій збирається значна сума (приблизно 200 тисяч євро). Базар — це ще й гарний майданчик продемонструвати австрійцям та представникам інших країн свою культуру. Також кошти збираються протягом року шляхом проведення інших менш масштабних заходів.
Щороку до ЖГ ООН подають сотні заявок, перемогу отримують приблизно 30. Конкуренція серед заявок шалена, але цього року одним із переможців став проект з України.
Варто підкреслити, що Україна не лише подає заявки на гранти Гільдії, а і є її активним членом. Українки, які мають відношення до міжнародних організацій у Відні та Постійного представництва України при міжнародних організаціях у столиці Австрії, традиційно є учасником щорічного базару — там представляють стіл з національними сувенірами. Петриківський розпис, скатертини, рушники, вишиванки, декупаж з національними мотивами, іграшки ручної роботи, цукерки, горілка — все це користується попитом в австрійській столиці. Діти українців Відня (українська школа «Ерудит») беруть участь в конкурсі талантів під час базару. Вітчизняні дизайнери проводять покази одягу — традиційного та сучасного. Кошти, отримані від продажу на базарі, Постійне представництво передає до Фонду Жіночої гільдії ООН.