Протягом трьох днів столичний Палац дітей та юнацтва нагадував величезний святковий вулик, до якого злетілася майже тисяча учасників XVI Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах». Причому приїхали юні журналісти, телевізійники, фотографи, блогери та літератори не лише з 18 областей України, а й із Білорусі, Азербайджану та Польщі. І не тільки для того, щоб визначити кращих юнкорів, а й отримати незабутні враження та емоції, знайти нових друзів...
Щороку в листопаді оргкомітет обирає актуальну тему. Цьогоріч незмінні організатори фестивалю — Міністерство освіти і науки України, департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА, Київський палац дітей та юнацтва й, звісно ж, інформаційно-творче агентство «ЮН-ПРЕС» — оголосили тему, яка зачепила кожного: «Я змінюю(ся)!».
Надійшло приблизно 3000 робіт у десяти номінаціях: «Журналістська робота», «Літературний твір», «Телефільм», «Газета», «Радіоробота», «Соціальний проект», «Інтернет-журналістика та ІТ», «Фоторепортаж», «Традиції та новаторство» і «Голос покоління Z». Роботи оцінювало професійне журі: редактори й журналісти провідних мас-медіа, викладачі столичних вишів.
Журналістський марафон, урочиста церемонія нагородження переможців, конференції, майстер-класи, цікаві квести, робота нічної редакції... — усе це «Прес-весна»! Апогеєм та цікавинкою фесту є традиційна теплохідна прогулянка по Дніпру. Вже другий рік діставалися аж Національного парку «Межигір’я», де не просто насолодилися дивовижною природою, а й узяли участь у грі «Я можу змінити все» із цікавими випробуваннями та конкурсами. Юних «акул пера» не злякала навіть страшна злива. Найвитривалішими та найкмітливішими виявилися: команда з Бердянська та збірна команда «СКіП», до якої увійшли юнкори зі Славутича, Кропивницького та Лодзя (Польща).
Урочиста церемонія нагородження переможців конкурсної програми фестивалю розпочалася з чудових виступів гуртківців палацу: ансамблю сучасної хореографії «Фламінго», ансамблю «Квіти України» та дитячо-юнацького цирку «Але-ап». З вітальним словом до гостей звернулися директор палацу Оксана Добровольська, керівник ІТА «ЮН-ПРЕС» Надія Іллюк та головний спеціаліст департаменту освіти і науки, молоді та спорту м. Києва Марія Кравчук (на знімку), а також представники вишів-партнерів.

А тепер про переможців. У номінації «Телефільм» призерами стали: команда «Народна студія ТБ і преси «Рожевий слон» з Добропілля на Донеччині (І місце), дитячо-юнацька телестудія «Грані» із Запоріжжя (ІІ місцп) та дитячо-юнацька відеостудія «Березіль» з Кременчука на Полтавщині (ІІІ місце).
У номінації «Газета»: «New Generation» з Києва (І місце), «ЩоДенник» з Ірпіня на Київщині (ІІ місце) та «Країна творчості» з Миколаєва (ІІІ місце).
Серед літераторів перемогли: Анастасія Дячук із Кривого Рогу, Вікторія Клопотовська із Хмельницького та Анастасія Сахно із Борисполя.
У номінації «Медіапроект» першість святкувала команда юнацького журналу «Хвилю тримай!» з Ізмаїла на Одещині, Рада міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста» із Хмельницького та шкільний прес-центр «Краплинки доброти» з Кривого Рогу на Дніпропетровщині.
Лідерами номінації «Інтернет-журналістика та ІТ» стали: столичні редакції інтернет-ресурсу «New Generation», блог «Класна газета», а також блог «Vis-a-vis» із Борисполя.
Кращими в «Фоторепортажі» визнали вихованців фотостудії Будинку молоді з Лодзя (Польща), кореспондента газети «Неформат» із Кропивницького та Анастасію Сварчевську з Сокирян на Черкащині.
У найскладнішій номінації фестивалю — «Журналістська робота» — призерами стали: Вікторія Детюк з Кобеляків на Полтавщині, Тетяна Удодова з Лисичанська на Луганщині та киянка Людмила Кухаренко.
А в новій номінації «Покоління Z» уже діти оцінювали дорослих журналістів, які пишуть про дітей або для дітей! Тут лауреатами стали: головний редактор газети «Міст-М» КПДЮ Оксана Гаврилюк, журналіст газети «Голос України» Юлія Потапенко та журналіст із Житомира Людмила Золотнюк.
— Ці дні залишили всередині почуття вдячності і, найголовніше, бажання творити добро саме там, куди закине мене життя! — сказала учасниця і волонтер фестивалю Валерія Самошина. — Уявіть собі величезну кількість зацікавлених дитячих очей, веселих голосів, спалахи фотоапаратів, обійми старих друзів і нових знайомих, пісні та ігри-марафони, скрип ручок у блокнотах і вигадливі запитання... Ні з чим не порівняти! 
— Я на цьому фестивалі як член журі вже десять років, — розповідає шеф-редактор інтернет-видання «КиевVласть» Ігор Дармостук. — І від цього ще тепліше, адже ти не просто журналіст, а людина, яка здатна нести у світ дитинства і юності той досвід, що може допомогти тим, кого ми всі називаємо майбутнім. У багатьох дитячих роботах закладена щира дитяча душа: і любов, і надія, і віра в кращий світ. І він справді вже таким стає, незважаючи ні на що. 
Лауреати фестивалю отримали дипломи й цінні подарунки від Міністерства освіти і науки, столичного департаменту освіти, Національної спілки журналістів України, Держкомітету телебачення і радіо, Академії української преси, видавництва «Ранок» та БФ «Здоров’я майбутнього».

Наталя ПЛОХОТНЮК.
Фото прес-служби КПДЮ.