На ринку праці, як і на будь-якому іншому, є певні сезонні коливання. Звідси і поняття «сезонна робота». Не слід думати, що це щось несерйозне, прийнятне лише для студентів або тих, хто з якихось причин не може влаштуватися на постійне місце. У сезонної роботи є і недоліки, і переваги.

Як вважають фахівці Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, серед плюсів:

* хороший заробіток за короткий час;

* спосіб перезавантаження;

* можливість заробити для тих, хто не має постійного місця праці;

* отримання нового досвіду і навичок у різних сферах діяльності;

* робота за кордоном дає змогу підтягнути іноземну мову.

Мінуси:

* як правило, це важка фізична праця;

* через високу інтенсивність мало часу на відпочинок;

* непостійність і свавілля роботодавця;

* ймовірність натрапити на шахраїв.

Сезонна робота здебільшого асоціюється з літом і морським узбережжям — саме там потрібні працівники влітку. Однак є сезонні підробітки, які не залежать від пори року. Наприклад, промоутер під рекламні акції: влітку можна рекламувати морозиво, взимку — чай, восени — вітамінні комплекси, до того ж взимку часто потрібні додаткові руки для новорічних промо-акцій, рекламних кампаній і розпродажів.

Суто літня робота:

— реалізатор сезонного товару: морозива, солодкої вати, прохолодних напоїв. Із травня по вересень у будь-якому українському місті можна побачити безліч тимчасових торгових точок;

— касир, оператор атракціонів, інструктор. Улітку майже у кожному парку відкриваються атракціони, дитячі батути, прокати роликів, велосипедів. Також можна попрацювати в мотузковому парку або пейнтбольному клубі, але для цього необхідні певні знання в цій галузі;

— інструктор туристичних програм. Агентства організовують так звані тури вихідного дня з різним ступенем екстремальності, і їм потрібні досвідчені туристи для супроводу групи;

— вожатий у дитячих таборах;

— офіціант, кухар, покоївка у готелях і кафе курортних селищ. У сезон відпусток попит на цих фахівців зростає в рази.

— продавець сувенірів на курортах, а також напоїв, делікатесів, фруктів і багатьох інших товарів та послуг — від малюнків за 5 хвилин до плетіння кісок.

Зимові види робіт:

— нічні снігоприбиральники, які за певну плату прибирають сніг перед готелями і ресторанами;

— інструктори з зимових видів спорту (навіть риболовлі) та обслуговуючий персонал на відкритих ковзанках, лижних курортах, у парках розваг.

Робота за кордоном.

Узимку є попит на аніматорів у готелях Єгипту, влітку — Туреччини. На сільськогосподарські роботи на кінець літа — початок осені можна вирушити в Польщу, Іспанію або Італію та інші країни.

І, мабуть, одна з суттєвих переваг сезонної роботи — її не треба шукати заздалегідь. Як правило, вона сама знаходить вас.