У Вінниці відкрили заклад для постраждалих від насильства у сім’ї жінок і дітей. Тут вони зможуть отримати психологічну, соціальну, правову підтримку, прийняти рішення про своє подальше життя.

— Майже вісім тисяч звернень про факти насильства над жінками та дітьми надійшло протягом минулого року від постраждалих у нашій області, — зазначив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій під час огляду нової установи. — Є просто шокуючі випадки! А скільки людей воліють мовчати про свої страждання. Потерпають не тільки жінки. Травмується психіка дітей, порушуються їхні уявлення про добро і справедливість. Створений заклад стане безпечним місцем у таких ситуаціях. Хоча насамперед треба боротися з причиною цього страшного явища.

За словами керівника регіону, роботу закладу слід наповнити реальним змістом, забезпечити супровід постраждалих, подбати про безпеку тих, хто тут тимчасово перебуватиме. «Думаю, створимо декілька регіональних притулків, — додав Валерій Коровій. — Бо проблема справді болюча. Тому робота з її вирішення має бути комплексна, зокрема, безпосередньо у сім’ях, а також із кривдниками жінок і дітей».

Функціонуватиме установа на базі Центру з надання соціальних послуг. Створили її із залученням коштів Фонду народонаселення ООН. Починали з підписання меморандуму про співпрацю між ОДА та названим фондом для проекту «За життя без насильства». «За кошти фонду заклад утримуватимуть до кінця нинішнього року, надалі його фінансуватимемо з обласного бюджету», — повідомила керівник департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталія Заболотна. За її словами, у притулку створено «домашні умови» для жінок із дітьми. Одночасно тут можуть тимчасово перебувати 20 осіб. З метою економії енергоресурсів встановлено модульно-блочну котельню. Залишилося ще утеплити стіни зовні.

Вінниця.