Учора в Києві та Львові пройшли акції медиків на підтримку свого колеги волонтера медслужби Євромайдану Олексія Тутова, якого затримали бійці спецпідрозділу «Беркут» 22 січня в столиці.

Перед тем як пікетувати столичний Апеляційний суд, де було призначено слухання про зміну запобіжного заходу затриманому, якого обвинуватили в організації масових заворушень, представники медичного співтовариства, воїни-афганці, військові лікарі-чорнобильці запалили в Києво-Печерській лаврі вогонь Агапіта Печерського — заступника медиків, і пронесли його ходою до пам’ятника Матері-Вдові.

Водночас у Львові перед пам’ятником Тарасу Шевченку волонтери місцевого Євромайдану провели аналогічну акцію.

«Ми вийшли, щоб підтримати заарештованого під час надання медичної допомоги на вул. Грушевського в Києві медика Олексія Тутова. Йому хочуть присудити покарання у вигляді 60 діб за масові заворушення», — розповів ZAXІD. NET координатор швидкої медичної служби Майдану у Львові Юрій Дмитришин.

За словами координатора медичної служби Штабу національного спротиву Олега Мусія, Тутова побачив увесь світ на кадрах, де «Беркут» веде людину в білому одязі з червоним хрестом, яку б’ють палицями.

«Ми вимагаємо не порушувати не тільки норми українського законодавства, а й не застосовувати проти медиків насильства», — заявив Олег Мусій, додавши, що разом з Ольгою Богомолець були підготовлені й надіслані звернення до Ради Європи та органів Євросоюзу про неприпустимість втручання в діяльність медичних працівників.

Крім того, World Medіcal Assocіatіon — провідна світова організація медиків, до якої входять 102 країни, готує звернення до своїх урядів про неприпустимість втручання в діяльність медичних працівників, а тим більше їх арешту.

Пікетування Апеляційного суду м. Києва, де розглядалася апеляційна скарга волонтера медичної мобільної бригади Олексія Тутова на рішення суду про обрання щодо нього запобіжного заходу (60 діб тримання під вартою в СІЗО).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.