За ініціативи Голови Верховної Ради України Андрія Парубія 8—9 червня 2018 року в Києві відбудеться друга Міжпарламентська конференція «Україна, Грузія і Молдова: посилення міжпарламентського компонента регіонального та безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО». Ця конференція є продовженням тристороннього міжпарламентського діалогу, розпочатого під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України Андрія Парубія до Республіки Молдова у березні цього року. 

Стратегічною метою конференції є просування демократичних цінностей, створення та забезпечення спільної системи безпеки, побудова економічно стабільного державного управління та реформування країн відповідно до європейських правових норм.
У рамках конференції відбудеться спеціальна експертна дискусія щодо протидії дезінформації та кіберзагрозам за участі міжнародних експертів. Також передбачені промови Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Голови Парламенту Грузії Іраклі Кобахідзе та Голови Парламенту Республіки Молдова Андріана Канду.
Згодом відбудеться церемонія підписання Заяви про створення Міжпарламентської асамблеї «Україна — Молдова — Грузія», яку підпишуть глави парламентів Андрій Парубій (Україна), Іраклі Кобахідзе (Грузія) та Андріан Канду (Молдова).
Крім того, в рамках конференції відбудеться три панелі дискусій: «Стратегія протидії безпековим викликам»; «Україна, Грузія, Молдова — від Угоди про асоціацію до повної інтеграції в ЄС» та «Політичний діалог та формування консенсусу».
Нагадаємо, другого березня цього року в Кишиневі (Республіка Молдова) відбулася Міжпарламентська конференція « Молдова, Грузія і Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики», в якій взяли участь глави парламентів трьох країн та представники керівництва парламентів Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Болгарії, а також Атлантичної Ради, яка виступила співорганізатором заходу.
На конференції було обговорено проблеми в контексті протистояння пропаганді та дезінформації, питання забезпечення стабільного економічного зростання та верховенства права в рамках Східного партнерства, енергетичної безпеки, а також виклики спільній безпеці.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій у своєму виступі на конференції наголосив, що Україна — «щит Європи, який сьогодні захищає не тільки свою країну, а й увесь вільний світ». Він також виступив з ініціативою створити тристоронню Парламентську асамблею «Україна — Молдова — Грузія» за аналогією Парламентської асамблеї «Україна — Литва — Польща», яка продемонструвала свою ефективність у роботі в Балто-Чорноморському поясі.
«І створення на південь Міжпарламентської асамблеї «Україна — Грузія — Молдова» продовжить цю співпрацю, понад те, наші три країни мають дуже багато спільного. Наші три країни мають окуповані території, і наше об’єднання продемонструє всьому світові глобальність загрози Російської Федерації», — зазначив Андрій Парубій.
Нинішній захід організовано Верховною Радою України за підтримки Європарламенту та ПРООН. Участь у конференції, крім України, Грузії, Молдови візьмуть також представники Латвії, Литви, Польщі, Румунії та інших країн, дипломатичних установ іноземних держав в Україні, громадських організацій тощо.