Їх називали «найзолотішими», «найспівучішими соловейками» — трьох неперевершених солісток українського хору ім. Григорія Верьовки — Марію Миколайчук, Ніну Матвієнко та Валентину Ковальську. Днями легендарне тріо «Золоті ключі» відзначило своє 50-ліття!

Свято з цієї нагоди відбулося у Музеї Івана Гончара у столиці, куди прийшли привітати берегинь української пісні їхні шанувальники, колеги, друзі, журналісти. На вечорі тріо «Золоті ключі» отримало свідоцтво Книги рекордів України, яке засвідчує рекорд у найбільш тривалому акапельному виконанні українських пісень — адже в репертуарі тріо понад 200 найкращих пісенних зразків. Фольклор для тріо в другій половині ХХ століття став своєрідною формою захисту в культурі, філософією, релігією, магією і просто історичним шансом зберегти свою культуру. За словами музикознавців, «це тріо унікальне, де три голоси не просто гармонійно злилися, а ніби розчинилися один в одному, творячи гімн українській пісні».

«Голос України» приєднується до усіх привітань і побажань на адресу уславленого колективу. Браво, «Золоті ключі»! І многая літа!

Тріо «Золоті ключі» – (зліва направо) народні артистки України Валентина Ковальська, Марія Миколайчук, Герой України Ніна Матвієнко на ювілейному вечорі.
 
Фото Юлії Остроушко.