Від фермера з Вінниччини Сергія Сизова (на знімку), в якого семеро(!) дітей і хвора на онкологію дружина, вимагають більше грошей за землю.

Чому він вважає незаконними дії Держгеокадастру про підвищення орендної плати за землю? За що чиновники подали на нього до суду? Чим закінчилася справа?

Жодним законом не передбачено встановлення орендної плати за землю в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки землі, стверджує фермер Сизов. Він орендує у держави 18,8 гектара за межами села Хижинці. Вирощує овочі, цибулю, картоплю. Договір про оренду укладено ще 2007 року. Тоді сплачував 1,5% коштів від нормативної грошової оцінки землі. Потім цифру збільшили удвічі. Тепер її майже потроїли — 8% має віддавати до бюджету. Це понад 32 тисячі гривень на рік. Нині платить трохи більше 12 тисяч гривень.

Цифру «намалювали» у Києві

— Нема такого закону, де б значилася цифра, яку нам нав’язує Держгеокадастр, — зазначає фермер. — У законі сказано так: орендна плата встановлюється від 3 до 12% від нормативної грошової оцінки землі. Але аж ніяк не 8%.
На його думку, цифру 8% «намалювали» у Києві, «спустили» на місця, а тут нав’язують орендарям. Співрозмовник уточнює, що фермери відрізняються один від одного уже тим, що мають різну кількість орендованої землі. Та й ситуація у кожного своя. Саме тому, на його думку, законодавець встановив так звану «вилку» в орендній платі. Надав право індивідуального підходу до окремо взятого господаря. «Замість закону чиновники користуються вказівками свого столичного начальства», — наголошує співрозмовник. Аби підтвердити ці слова, показує копію листа з Держгеокадастру, надісланого на місця. Документ можна знайти у відкритому доступі в Інтернеті. «...Рекомендую утримуватися від встановлення розміру орендної плати на рівні менше 8% від нормативної грошової оцінки», — це фрагмент із зазначеного листа. Підписав його Максим Мартинюк.
— Я запитував у головному управлінні Держгеокадастру нашої області, звідки взялася така цифра, — розповідає Сергій Сизов. — Пояснили так: мовляв, це середня цифра по Україні.

Ви хто?

Сизов отримав поштою листа з Вінницького Держгеокадастру. У ньому був документ — додаткова угода до договору про оренду землі. Там значилася уже згадана, за його словами, «вісімка», тобто збільшення орендної плати до 8%. Від орендаря вимагали поставити підпис. Тим само надати згоду на підвищення плати. Начальник управління уже залишив свій автограф. «У разі незгоди, буде подано позов до суду», — йдеться у документі. Сизов не став підписувати. Повторює, що це незаконно. До того ж у його сім’ї склалося скрутне становище. Тривалий час хворіє дружина. Після операції отримала групу інвалідності. На врятування життя довелося витратити чималі кошти. Групу інвалідності має ще один член їхнього сімейного фермерського господарства. «Ми не потягнемо такої суми», — каже фермер. На нього подали позов до суду. Чиновники Держгеокадастру рішенням суду намагаються встановити новий розмір орендної плати.
Коли приїхав в управління Держгеокадастру в області з’ясовувати ситуацію, там запитали: «Ви хто?» — «Подали на мене до суду, а тепер запитуєте, хто я», — відповів фермер. Каже, розмова закінчилася нічим. Надали письмове роз’яснення за підписом заступника начальника управління. Однак у ньому відсутнє посилання на закон, де йдеться про ті само 8%.
Засідання суду не відбулося. У призначений час із зали Вінницького районного суду вийшов секретар і повідомив, що суддя захворів.
— Якщо заяву чиновників Держгеокадастру задовольнять, буду апелювати до обласного, а якщо треба, до Верховного і навіть Європейського суду з прав людини, — каже фермер. — Держава жодного разу не допомогла мені. Це на словах вони гарно говорять. Один раз звернувся. Пообіцяли. Але за умови, якщо половину суми поверну комусь в кишеню. Мова не тільки про мене. Такий само додаток отримали інші фермери. Знаю, дехто уже відмовився від землі, а дехто підписав. Можливо, і я підписав би. Якби справи йшли добре...
 

ДУМКА ГОЛОВИ ГРОМАДИ
— У фермера Сизова справді складні умови, — розповіла голова Сокиринецької ОТГ Лариса Мельничук. — Він звертався до нас. Поки що землею розпоряджається Держгеокадастр. Але невдовзі її передадуть громаді. Я пропонувала на сесії, щоб для його господарства встановили розмір орендної плати 5%. Він не погодився. Створили комісію, яка розглядає питання, і його включимо у порядок денний на наступну сесію.

ПОЗИЦІЯ ПРАВНИКА
— У діях фермера, про якого йдеться, нема порушення закону, — каже юрист Іван Бездітний. — Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. Це передбачено статтею 30 Закону «Про оренду землі». У нашому випадку такої взаємної згоди не досягнуто. Звертаю увагу ще на один аргумент, що підтверджує правоту дій фермера. Відповідно до пункту 288.5 Податкового кодексу України розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності не може бути менший, ніж 3% та не може перевищувати 12% від нормативно-грошової оцінки землі. Орендар, про якого йдеться, дотримується цієї цифри, справно сплачує орендну плату, визначену в договорі. Тобто він не є порушником закону. Лист з Києва про збільшення ставки до 8% — це тільки пропозиція. Такий лист не має сили закону.

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора.

Вінницька область.

 

КОМЕНТАР ЮРИСТА РЕДАКЦІЇ

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про оренду землі» зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. А у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.
Суд під час розгляду спору виходитиме зі змісту самого договору оренди, зокрема, виписаної в ньому процедури зміни умов договору, в т. ч. зміни розміру орендної плати в односторонньому порядку (якщо така умова є в договорі). При цьому варто врахувати, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» розмір орендної плати, її індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду є істотними умовами договору. Тобто без досягнення згоди між сторонами по всіх цих умовах неможливо укладання договору оренди землі. Отже, можна допустити, що сторони свого часу досягли згоди по всіх істотних умовах договору. Проте, це не означає, що протягом дії договору будь-яка із сторін не може ініціювати зміну договору. Інша справа, наскільки така вимога буде законною та обґрунтованою. Саме це і має визначити суд. Звісно, лист Держгеокадастру з рекомендованою ставкою орендної плати не можна вважати достатнім аргументом для зміни істотних умов договору. Тож регіональній структурі Держгеокадастру доведеться пошукати інші суттєві підстави для зміни розміру орендної плати, інакше суд може пристати на сторону фермера.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

 

ДО РЕЧІ

Сергій Сизов перед тим, як взяти землю в оренду, закінчив дворічні курси фермерів при Вінницькому аграрному університеті. Заочно навчався у Львівському аграрному виші. Отримав червоний диплом за спеціальністю землевпорядника.