Лідери країн «Великої сімки» підтримують суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів та засуджують анексію Криму та агресію Росії на Донбасі. «Ми нагадуємо, що продовження санкцій чітко пов’язане з тим, що Росія не продемонструвала повне виконання своїх зобов’язань у Мінських угодах та повагу суверенітету України, і ми повністю підтримуємо зусилля в рамках «нормандського формату» та ОБСЄ для вирішення конфлікту на сході України. Якщо цього вимагатимуть дії, ми готові запровадити додаткові обмежувальні заходи, щоб збільшити ту ціну, яку платить РФ», — йдеться в комюніке, підписаному 
9 червня членами «Великої сімки» за підсумками зустрічі в Канаді.

Також лідери «сімки» заявили, що підтримують Україну в реалізації її «амбіційного та необхідного» плану реформ. І водночас озвучили вимогу до РФ відмовитись від спроб «підриву демократії», інформує «DW». З огляду на це в комюніке висловлено солідарність із діями Великої Британії, які стали відповіддю на отруєння в Солсбері колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля. Окрім того, «Велика сімка» засудила Кремль за підтримку сирійського режиму Башара Асада.
Лідери «сімки» заявили і про намір розробити нову систему захисту від пропаганди, так званий «Механізм швидкого реагування», який дасть змогу швидко і скоординовано відповідати на спроби маніпулювати виборами, пропаганду та інші «неприпустимі дії». Учасники саміту домовилися співпрацювати із соціальними мережами задля уникнення зловживань можливостями таких платформ з боку «іноземних агентів» та недопущення «незаконного використання приватних даних», повідомляє «DW».
Що стосується найгострішої теми переговорів — мит на сталь та алюміній, які США запровадили з 1 червня, то її в комюніке не згадували, позначивши проблему лише згадкою про намір «боротися з протекціонізмом». Та попри це завершити саміт на позитивній ноті не вдалося. Президент США Дональд Трамп (який залишив зустріч раніше від інших учасників, пояснивши це необхідністю розпочати підготовку до зустрічі з північнокорейським лідером Кім Чен Ином) заявив, що відкликає свій підпис. І не через зміст заяви... Як написав Дональд Трамп у Твіттері, його обурили сказані під час прес-конференції слова господаря зустрічі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, які він назвав «брехливими». «Трюдо поводився так лагідно і м’яко під час наших зустрічей на G7 тільки для того, щоб дати прес-конференцію після мого від’їзду, заявивши, що «мита США були образливими», і він «не дасть сісти собі на шию». Дуже нечесно і слабо. Наші мита — це відповідь на його 270% на молочні продукти США!» — написав Трамп.
Решта учасників зустрічі вже підтвердили, що дотримуватимуться домовленостей, зафіксованих у комюніке. У прес-службі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо заперечили звинувачення Трампа і наголосили: «Ми зосереджуємося на тому, що ми вже досягли на саміті «Великої сімки». Речник президента Європейської Ради Дональда Туска, який також брав участь у саміті, заявив, що ЄС також дотримуватиметься комюніке в тому вигляді, в якому його було узгоджено всіма учасниками. Не планують переглядати комюніке й у Парижі. У прес-службі президента Франції зауважили, що той, хто відходить від домовленостей, демонструє свою «суперечливість та непослідовність», передає інформагенція AFP.
А тим часом Дональд Трамп прибув до Сінгапура, де сьогодні має відбутися зустріч з північнокорейським лідером Кім Чен Ином. До речі, це буде перша в історії зустріч між главами США та КНДР. Кім Чен Ин уже запропонував наступний раунд провести в липні в Пхеньяні. А американські ЗМІ повідомили, що нібито Білий дім припускає можливість відкриття посольства США в КНДР. Міжнародні експерти нині розмірковують, яких іще сюрпризів найближчим часом слід чекати, але не сумніваються, що сюрпризи будуть.

На знімку: «Спонтанна зустріч між двома робочими сесіями» — таким є підпис під цим фото, розміщеним на сторінці Ангели Меркель в Instagram.

Наталя ОНИЩУК.