Портрет першого космонавта Монголії Жугдердемідійна Гуррагчі віднині прикрашає стіни Державного політехнічного музею при НТУУ «КПІ». Його закладу подарував президент Київського товариства дружби «Монгол-клуб» Євген Горбатенко.

На урочистій церемонії були присутні представники консульства Монголії в Україні, ветерани космодрому «Байконур», які брали участь у запуску монгольського космонавта, працівники музею, студенти.

«Ми дуже раді, що Державний політехнічний музей приймає портрет нашого космонавта. Молоді монголи, які приїдуть навчатися в Україну, обов’язково прийдуть подивитися на свого земляка, і їм також буде дуже приємно», — зауважив студент з Монголії Намсрай Пуревхуу, який навчається на четвертому курсі КПІ.

«Історія цього портрета тісно пов’язана з розвитком дружніх відносин між нашими країнами, — розповідає Євген Горбатенко. — У середині 1990-х років Монголія запросила на оздоровлення групу дітей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Я їх супроводжував. Наприкінці щедрі господарі вручили всім подарунки. Мені дістався портрет Ж. Гуррагчі з автографом».

Ж. Гуррагча — перший і досі єдиний представник Монголії, який побував у космосі. Нині він депутат Великого державного хуралу Монголії.