У Берліні, у гостьовому особняку МЗС ФРН віллі «Борзіг», відбулася зустріч глав зовнішньополітичних відомств у форматі «нормандської четвірки». У переговорах узяли участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Франції — Жан-Ів Ле Дріан, Німеччини — Гайко Маас і Росії — Сергій Лавров (на знімку зліва направо). Востаннє міністри в цьому форматі зустрічалися в лютому 2017 року.

На переговорах ішлося про виконання Мінських угод, аналізувалася ситуація на Донбасі. Уперше головні дипломати «нормандської четвірки» порушили питання звільнення політичних в’язнів, яких незаконно утримують у РФ.
Та головною темою під час зустрічі «нормандської четвірки» була можливість розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі. Ще напередодні переговорів міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас в інтерв’ю часопису «Більд» визнав, що Мінський процес пробуксовує, а угоди цих домовленостей не виконуються. Маас переконаний, що Мінський процес треба пожвавити, а учасникам переговорів слід зробити все можливе, щоб домогтися тривалого припинення вогню на Донбасі, виведення важких озброєнь і гуманітарного поліпшення для цивільного населення, котре опинилося у зоні військового конфлікту.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив на підсумковому брифінгу, що «добре вже те, що учасники знову зібралися після певної паузи, що в нас сьогодні була реальна дискусія з можливістю обговорити низку питань». Крім кількох інших важливих, це було «реальне обговорення питань звільнення наших політичних в’язнів і заручників та формату миротворчої місії». На його думку, такі дискусії — певний результат, і вони триватимуть і надалі. Павло Клімкін заявив про необхідність продовжувати тиск на Росію в питанні звільнення всіх без винятку політичних в’язнів.
Глава МЗС ФРН Гайко Маас зазначив, що учасники зустрічі визнали «необхідність дотримання режиму припинення вогню на Донбасі. Як і в питанні відведення важких озброєнь і розведення військових частин, а також розмінування в регіоні».
Очільник зовнішньополітичного відомства Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив про досягнення домовленостей по шести ключових пунктах: стабільне перемир’я, відведення важких озброєнь і військ у трьох пілотних зонах, розмінування території регіону, доступ до зони бойових дій без втручання спостерігачів ОБСЄ. Він підкреслив необхідність підтримання базової цивільної інфраструктури, зокрема кращого захисту Донецької фільтрувальної станції.
Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров теж зазначив, що зустріч у форматі «нормандської четвірки» була корисною, досягнуто певних домовленостей, «хоч над багатьма їхніми пунктами ще слід попрацювати».
Господар зустрічі Гайко Маас назвав переговори не лише «дуже детальним та відкритим, а й конструктивним діалогом», результатом якого стала низка домовленостей. Передусім обіцянка учасників суворо їх дотримуватися. Сторонам вдалося обговорити низку кроків для забезпечення припинення вогню на сході України, проблеми цивільного населення на цій території. Але вони пригальмували на головній темі переговорів — ідеї розмістити на Донбасі миротворчу місію ООН. А саме це є умовою наступної зустрічі на вищому рівні в «нормандському форматі».
І якщо глава МЗС РФ Сергій Лавров пообіцяв «працювати над питанням, якою має бути місія ООН та її мандат», то його український колега Павло Клімкін, говорячи про уявлення російської та української сторін щодо завдання «блакитних шоломів» на Донбасі, заявив, що між ними — не окремі розбіжності, а «світи», хоч Лавров і визнав необхідність проведення переговорів щодо розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі...
Через такі розбіжності в підходах до створення параметрів можливої миротворчої місії ООН на Донбасі учасники зустрічі не дійшли спільної думки, а лише домовилися продовжити такі переговори у форматі «нормандської четвірки» на рівні глав МЗС.

Наталія ПИСАНСЬКА.
Фото з сайту МЗС України.

Берлін.