Учора у Варшаві завершилася Парламентська асамблея України та Республіки Польща. Народні обранці та депутати Сейму протягом двох днів обговорювали спільні дії для блокування будівництва «Північного потоку-2», можливості для розвитку співпраці України з ЄС та НАТО та співробітництво у сфері обміну молоддю.

Дискусію політиків у рамках Парламентської асамблеї з української сторони очолювала заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку),

а з польської — віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький.

Під час відкриття Оксана Сироїд наголосила, від того, наскільки Україні та Польщі вдасться чи не вдасться працювати разом і бути успішними, залежатиме безпека всього європейського континенту.

Йдеться насамперед про газопровід «Північний потік-2»: «Нещодавно були оприлюднені цифри, що окупність «Північного потоку» триватиме понад 50 років. І це є найбільшим доказом того, що Росія не має жодного економічного зиску в цьому проекті.

Беззастережно, Росія, маючи надлишкові потужності для транспортування газу до Європи, буде тими потужностями зловживати і використовуватиме їх для того, щоб мати геополітичні зиски в цьому регіоні».

За словами Оксани Сироїд, новий газопровід — це зброя, яку Росія використає проти Європи однозначно, питання лише в тому, коли це станеться. Але, окрім «Північного потоку», існує ще дуже багато інших російських загроз, які є дуже близько і які треба розглядати дуже серйозно.

«Зокрема, це щонайменше 100 тисяч російських військових, які є вздовж кордону з Україною та близько до кордонів Польщі та балтійських держав. Це формування ядерної бази в Криму. Проти кого це все буде використано? Очевидно, не лише проти України. І також потрібно спільно думати, як від цього захиститися», — наголосила заступник глави парламенту.

На переконання Оксани Сироїд, за цих обставин Україна і Польща мають переваги, зважаючи на розуміння загрози від Росії: «Це дає силу і енергію нашій співпраці, яку, я вважаю, ми повинні використовувати набагато активніше. Але, з другого боку, це також буде провокувати Росію втручатися і у наші внутрішні справи, і у наші двосторонні взаємини.

Тому нам всім потрібна буде витримка, мудрість і багато спільної праці для пошуку рішень, які допоможуть нам стати сильнішими і протистояти викликам, які на нас чекають в найближчому майбутньому».

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України.