Учора Кабінет Міністрів ініціював нові рішення, які спрямовані на захист інтересів чесного бізнесу та полегшення ведення підприємницької діяльності. Зокрема, йдеться про запровадження системи електронних чеків, які ліквідовують нинішню практику використання касових апаратів, а також посилення відповідальності правоохоронців за порушення процедури ведення обшуків та вилучення інформації.

В. о. міністра фінансів Оксана Маркарова, яка представляла урядове рішення щодо касових апаратів, повідомила, що в Україні налічується 1 мільйон 117 тисяч платників податків-юридичних осіб та ще більше — 1 мільйон 719 тисяч — фізичних осіб-підприємців, які зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (касові апарати). «Кожен день друкується понад 18 мільйонів чеків, проте існуюча система використання касових апаратів не сприяє їхньому застосуванню підприємцями, адже крім того, що один такий апарат коштує 15-20 тисяч гривень, то їм щомісяця за технічне обслуговування потрібно додатково платити по 200 гривень», — сказала вона та повідомила, що уряд пропонує значно спростити реєстрацію існуючих касових апаратів та найголовніше — дозволити використання з цією метою телефонів, планшетів та інших технічних засобів. «Тобто, запроваджуються нові програмні комплекси, які передбачають низьку вартість та простоту у використанні, а їхня реєстрація відбуватиметься за один день», — додала О. Маркарова та висловила переконання, що, окрім здешевлення та спрощення операцій, це також призведе до скорочення тіньового бізнесу.

«Це все монопольна історія. Колись «рішали» закріпили за собою право продавати по 15—20 тисяч апарати та ще додатково щомісяця збирати по 200 гривень», — сказав у зв’язку з цим В. Гройсман та підкреслив, що внаслідок ухвалення цього рішення бізнес зекономить понад два мільярди гривень, тож його можна назвати актом звільнення від «касово-апаратного рабства».

Міністр юстиції Павло Петренко, який представляв нові ініціативи уряду щодо захисту бізнесу від тиску правоохоронних органів, повідомив, що уряд подасть до парламенту новий законопроект, який передбачатиме персональну відповідальність правоохоронців, які допустили порушення прав підприємця. «Якщо підприємець вважатиме, що під час слідчих дій було допущено порушення з боку слідчого або групи слідчих, він зможе подати скаргу до суду, який буде зобов`язаний розглянути її у термін до 15 днів. У разі виявлення порушення, суд окремою ухвалою має призначити обов`язкове службове розслідування за місцем роботи такого правоохоронця», — повідомив міністр та додав, що далі порушник може бути притягнений до дисциплінарної та майнової відповідальності за завдані підприємцю збитки.

Коментуючи ці пропозиції, прем`єр зазначив, що настав час для серйозної чистки економічних підрозділів Державної фіскальної служби, прокуратури, Служби безпеки та правоохоронної системи в цілому, бо очевидно, що «без допомоги правоохоронців жоден тіньовий бізнес не виживе».