Бездощів’я й суховії п’яту частину врожаю вкрали,
але збіжжя вистачить і для себе, і на експорт

 

На півдні країни розгортається збирання ранніх зернових. Та аж ніяк не всі хлібороби в доброму гуморі: кажуть, про торішні здобутки годі й мріяти — весняна посуха із суховіями на додачу істотно погіршила якість і пшениці, і ячменю. Зерно «горить». Приміром, на Херсонщині, передає наш власний кореспондент Сергій ЯНОВСЬКИЙ, обстеження богарних полів дає підстави прогнозувати втрати й озимого ячменю, і пшениці на рівні від десяти до сімнадцяти центнерів з гектара порівняно з минулорічними показниками. «Регіон може втратити до п’ятої частини врожаю цих культур», — пояснює завідувач відділу агротехнологій Інституту зрошуваного землеробства НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Сергій Заєць.

Щоб урятувати хоч щось, аграрії степового півдня країни почали косовицю на два тижні раніше, ніж зазвичай. Першим під комбайни пішов ячмінь, який мають зібрати з майже двох тисяч гектарів. А вже в третій декаді червня настане черга стратегічної для Херсонщини культури — озимої пшениці, що дозріває на 642 тисячах гектарів. Її врожай навряд чи дотягне до двох мільйонів тонн, як у минулі роки, але збіжжя однаково вистачить і для задоволення потреб хлібозаводів у сировині, і на експорт, переконують фахівці.

Якщо вірити інформації Мінагрополітики, ситуація з ранніми зерновими і зернобобовими оптимістичніша. В Україні намолочено перші 14,7 тисячі тонн із 5,1 тис. га за середньої врожайності 29,1 ц/га (торік на початку жнив мали 31,4 ц/га.). 

— Старт жнив цьогоріч більш ранній, ніж у середньому за останній час, але, як відомо, цей сезон від початку був доволі нетиповим. Релевантні прогнози врожайності будуть доступні ще нескоро, однак, виходячи з поточного стану посівів та близької до ідеальної перезимівлі озимих культур, ми зберігаємо прогноз урожаю в форматі «60 млн тонн +», — запевняє перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк.
Загалом ранні зернові та зернобобові аграрії цьогоріч планують зібрати з 9,6 млн гектарів.

З прогнозами знайомилася Галина КВІТКА.