Холодильники, харчові продукти та меблі — з цього складається 55-тонний гуманітарний вантажу з Білорусі для жителів Донецької та Луганської областей, який у вівторок прибув до України. Передача відбулася в пункті пропуску «Нова Гута — Нові Яриловичі». Це вже друга партія гумдопомоги, направлена в рамках реалізації домовленостей між українським та білоруським лідерами, досягнутих під час візиту до Києва президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка в липні минулого року.

Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим (четвертий ліворуч), посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол (другий ліворуч) та представники МНС Республіки Білорусь і ДСНС України під час передачі вантажу.

«Ми робили запит до Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій. Вони нам розповіли про свої побажання щодо складу гуманітарного вантажу. Отже, дві машини поїдуть на склади Червоного Хреста, де його розподілять на непідконтрольну українській владі територію. А меблі відправлять до Донецької та Луганської областей: 75 комплектів меблів для молодшого шкільного віку, 100 комплектів для старших учнів та 75 шаф і по 44 холодильники для шкільних та медзакладів», — розповів під час прес-конференції в Києві Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол. Він також повідомив, що вартість усього гуманітарного вантажу становить понад 80 тисяч доларів. Гроші виділено урядом Білорусі з державного бюджету. Зазначимо, що сума попередньої гумдопомоги становила майже 63 тисячі доларів. «Я обіцяю, що вся логістика пройде на найвищому рівні. Сподіваюся, що все відбудеться без затримок», — додав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука. Він також зауважив, що цьогоріч на Донеччині відновлять роботу після обстрілів понад 30 шкіл, а тому «надані меблі будуть для дітей дуже своєчасними».
Тим часом МНС Білорусі повідомило, що вантаж уже прибув до Києва.

Юлія ЯЩУК.
Фото з офіційної сторінки у Фейсбуці Посольства України в Республіці Білорусь.