Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з офіційним візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, зустрівся з Головою Комітету у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії Томом Тагенхатом.

Андрій Парубій високо оцінив ініціативу Тома Тагенхата зі створення у Палаті громад Парламентської групи протидії російським гібридним загрозам та ініціював створення міжпарламентської групи протидії російським гібридним загрозам, насамперед, інформаційній дезінформації з боку Російської Федерації.

Він розповів Голові Комітету у закордонних справах Палати громад про загрози внаслідок будівництва газогону «Північний потік-2», зазначивши, що «це додатковий важіль путінської Росії для дестабілізації ситуації у всьому вільному світі».

Андрій Парубій також розповів про спільний лист, підписаний головами парламентів України, Молдови, Польщі, Литви, Латвії та Естонії до голів парламентів США та країн ЄС із проханням засудити будівництво «Північного потоку-2».

Також Андрій Парубій наголосив на важливості посилення санкцій та міжнародного тиску з боку Великої Британії проти Російської Федерації, зокрема і з метою визволення українських громадян, яких путінський режим утримує в полоні.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати України Олексій Рябчин, Світлана Заліщук під час візиту до Великої Британії.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з візитом у Великій Британії, біля будівлі Британського Парламенту підтримав активістів, які вимагали звільнення українських в’язнів Кремля.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Реформована українська армія буде гарантом миру для Центральної та Східної Європи

Під час зустрічі з Міністром збройних сил Великої Британії Марком Ланкастером Голова Верховної Ради України висловив вдячність за підтримку, яку надає Велика Британія Україні, зокрема, за допомогу британських військових інструкторів у навчанні українських військових. Він наголосив на «важливості якісного навчання для наших вояків у часи російської агресії». Політик високо оцінив допомогу британських спеціалістів у підготовці проекту закону «Про національну безпеку і оборону». Андрій Парубій повідомив, що «після огляду і аналізу сектору безпеки в Україні підготовлено новий закон про національну безпеку і оборону, який уже ухвалено в першому читанні». Голова Парламенту підкреслив, що «документ має багато рекомендацій з боку

НАТО і європейських партнерів, завершується робота в профільному Комітеті над проектом до другого читання». Він висловив сподівання, що наступного пленарного тижня Верховна Рада України розгляне і ухвалить рішення щодо цього важливого законопроекту, який «стане черговим важливим етапом для реформування української армії і усього сектору безпеки з урахуванням рекомендацій наших партнерів».

«Українська армія залишається ключовим елементом оборони. Я вірю, що нова реформована українська армія буде гарантом миру для Центральної та Східної Європи. А вступ до НАТО є для нас важливим безпековим елементом», — наголосив під час зустрічі Голова Верховної Ради.

А. Парубій підкреслив, що для України «лишається важливим питання підтримки українських політв’язнів і тиск на Путіна з вимогою звільнити українських політв’язнів».

Голова Верховної Ради звернув увагу на необхідність збереження і розширення санкцій щодо Росії, адже «будь-яке послаблення у режимі санкцій Путін розглядатиме як слабкість».

«Це ті питання, які нині найгостріше стоять на порядку денному і потребують солідарності й підтримки», — сказав А. Парубій.

Міністр збройних сил Великої Британії Марк Ланкастер привітав українських гостей та підкреслив, що «підтримка українських Збройних Сил — це взаємовигідна співпраця». Він висловив співчуття Україні щодо щоденної втрати життя українських солдатів і мирних людей у зоні конфлікту.

Міністр висловив зацікавленість українськими реформами, зокрема реформуванням Збройних Сил.

Додатковий важіль для дестабілізації ситуації в усьому світі

Сторони обговорили також створення аналітичного центру щодо протидії спільним загрозам з боку Росії. «Для розуміння нинішньої війни треба усвідомлювати, що військова складова в ній не єдина, а найбільша частка належить інформаційним викликам і кіберзагрозам», — зазначив А. Парубій.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради заявив, що «твердо виступає проти побудови «Північного потоку-2». Андрій Парубій зазначив, що для України «важлива позиція Великої Британії в питанні реалізації проекту «Північний потік-2».

А. Парубій поінформував про ухвалення Закону «Про Вищий антикорупційний суд», а нині, за його словами, «всі зусилля будуть зосереджені на підготовці та ухваленні закону, який буде основою для реформування усього сектору безпеки в Україні».

«Ми — не сіра зона, ми — щит Європи. Ми захищаємо всю Європу, і нам важлива в цьому контексті підтримка, яку ми одержуємо від вас», — сказав Голова Українського Парламенту.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся також із Міністром у справах Європи та Північної і Південної Америк сером Аланом Данканом. Під час зустрічі обговорювалися питання, які стосуються стратегічних і геополітичних аспектів, зокрема щодо реалізації проекту «Північний потік-2», посилення санкцій проти Росії та звільнення громадян України, які перебувають у російському полоні.

«Публічна, загальна позиція Великої Британії щодо засудження не економічного, а цілком політичного проекту з будівництва «Північного потоку-2» є для нас дуже важливою», — наголосив А. Парубій.

Своєю чергою, сер Алан Данкан запевнив, що його країна підтримує санкції проти Росії, «особливо з огляду на події, які відбулися в Солсбері».

Цитата

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій: «27 червня у мене спільно з головами парламентів Грузії, Молдови та Литви заплановано зустріч з Головою Палати представників Конгресу США Полом Раяном та участь у конференції на тему протидії будівництву газогону «Північний потік-2». Закликаю і членів Парламенту Великої Британії заявити протест проти реалізації цього політичного проекту».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.