Парламентська делегація групи дружби між Україною та Канадою на чолі із Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко провела низку зустрічей в Оттаві (Канада). Представники української делегації відвідали Парламент Канади (на знімку)

та обговорили актуальні питання співпраці з Віце-спікером Палати громад Брюсом Стентоном, членами групи дружби Канада—Україна, яка, до речі, є другою за величиною у Палаті громад після групи дружби Канада — США, з членами Комітету національної оборони Палати громад Канади, депутатами від правлячої Ліберальної партії та членами Уряду Канади. Народні депутати України також обмінялись думками щодо актуальних питань співпраці з Міністром національної оборони Канади Харджитом Сінгхом Сейджжаном.

Під час зустрічей було обговорено питання торговельно-економічного співробітництва, співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема щодо допомоги Україні у питанні розмінування, надання озброєння, співпраці щодо медичної та психологічної реабілітації військовослужбовців ЗСУ, продовження тренувальної місії UNIFIER в Україні. У рамках цієї операції канадські військові інструктори проводять заняття з українськими військовослужбовцями та консультують стосовно реформування ЗСУ.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко поінформувала про напружену безпекову, гуманітарну та екологічну ситуацію на Донбасі та закликала консолідувати зусилля задля звільнення заручників та політв’язнів, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в РФ. Представники парламентської делегації України звернули увагу на ризики реалізації політичного проекту РФ «Північний потік-2» та закликали спільно протистояти наміру РФ реалізувати цей проект. З огляду на агресивну зовнішню політику РФ, парламентарії України закликали посилити санкційний тиск проти Росії.

Під час зустрічей парламентарії України та Канади скоординували позиції в рамках роботи в міжнародних організаціях та парламентських асамблеях, зокрема НАТО та ОБСЄ. Представники української делегації висловили сподівання на продуктивну роботу під час саміту Україна — НАТО, який має відбутися влітку.

Депутатами порушувалось питання лібералізації візового режиму між Канадою та Україною, збільшення програм стажування для українських інтернів в Парламенті Канади.

Задля активізації міжпарламентського діалогу голови груп дружби між Україною та Канадою і Канадою та Україною Іван Крулько та Борис Вжесневський підписали Меморандум про співпрацю.

У рамках візиту парламентської делегації до Канади біля Парламенту Канади відбулась акція на підтримку політв’язнів Кремля. Учасники заходу закликали Російську Федерацію звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях України та в РФ, зокрема й українського кінорежисера, громадського активіста Олега Сенцова, який продовжує безстрокове голодування з 14 травня 2018 року.

У заході взяли участь народні депутати України, парламентарії та урядовці Канади, які одягнули українські вишиванки на знак підтримки України.

Коментуючи візит до Канади, Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці заявила, що Україна та українці можуть очікувати від Канади безвіз. За її словами, на всіх зустрічах порушувалося питання візового режиму з Канадою. «Наразі маємо позитивний досвід з ЄС і вважаємо, що Україна і українці так само можуть очікувати від Канади безвізу, — зауважила Геращенко. — Тим більше, після візиту до України минулого року парламентської делегації комітетів оборони і закордонних справ, депутати від найвпливовіших лейбористської та консервативної партій виступили зі спільними рекомендаціями лібералізації візового режиму». І. Геращенко розповіла також, що на зустрічах йшлося й про майбутні вибори в Україні, на які канадські парламентарії традиційно планують надіслати групи спостерігачів.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.