Інна Коломієць, голова ОСББ «Акцент» (вул. Дубенська, 40), та Олена Хомич, голова ОСББ будинку №44 по вул. Дубенській у Рівному, мешкають у сусідніх багатоповерхівках, майже одночасно створили ОСББ і вже можуть похвалитися певними здобутками.

Три десятки років ніхто нічого не ремонтував

Перші мешканці до «панельки» на Дубенській, 40 заселилися понад три десятки років тому. Та до створення ОСББ там не робили жодного капремонту.

— Будинку 32 роки, він дев’ятиповерховий, на п’ять під’їздів, 181 квартира. Нестандартний, бо в ньому три під’їзди з п’ятикімнатними квартирами. У нас живе чимало багатодітних сімей, де є і по 9—12 дітей — розповідає голова ОСББ «Акцент» Інна Коломієць. — Мешканці перших поверхів постійно скаржилися, що з підвалу поширюється сморід. Були в будинку й інші комунальні проблеми. І якось громада дійшла думки, що потрібно створити ОСББ хоча б юридично, щоб нас запитали: ми хочемо йти в управлінську компанію чи візьмемо все в свої руки?

Об’єднання співвласників офіційно оформили 7 квітня 2016 року, а забрали будинок в управління у листопаді. Було написано багато заяв до ЖКП «Західне» щодо усунення різних проблем, але з квітня до листопада співвласники ніяких зрушень на краще не помітили, то восени забрали будинок на самообслуговування.

— Майстер з ЖКП, коли відбувався прийом-передача будинку, сказав нам: «А чому ви 30 років не цікавилися, куди платите гроші?»  — розповідає Інна Коломієць. — Лише за півтора року ми замінили все загальне освітлення на енергоощадне. Торік брали участь у муніципальній програмі, реалізували проект заміни внутрішньобудинкових мереж і опалення. Замінили всю каналізацію в будинку. І це тільки за півтора року! А за 32, напевно, могли б побудувати ще один будинок з тих внесків, які ми сплачували. Тридцять два роки в нашому будинку не працювала система водовідведення, і дощові води з сусідніх будинків стікали під його фундамент. Не можна було навіть зайти в деякі під’їзди, бо там стояли великі калюжі. Тому наприкінці 2016-го капітальний ремонт прибудинкової території ми почали з водовідведення, а закінчили його в 2017-му. Ці роботи були повністю профінансовані з міського бюджету. 

Цього року ОСББ знову бере участь у муніципальній програмі. Тепер будемо ремонтувати ліфти. В одному навіть уже поміняли двигун. 28 тисяч гривень на це виділили з квартирних внесків. 

Сумнівалися, чи не занадто молода і чи впорається?

— Ми створили ОСББ 26 травня 2016 року, хоча й з-під опіки ЖКП вийшли у січні, — розповідає голова ОСББ «Дубенська, 44» Олена Хомич. — Гальмували процес створення ОСББ бюрократія та пасивність деяких сусідів.

Чимало мешканців сумнівалися, що Олена занадто молода для керівної посади (їй лише 27) і чи впорається. Але їх сумніви розвіяли зміни на краще. За цей час у будинку повністю замінили каналізацію, зробили енергоощадне освітлення, поточний ремонт даху. Торік завдяки участі в муніципальній програмі встановили індивідуальний тепловий пункт (ІТП). Тепер у будинку опалення регулюється попід’їздно. Цього ж року, як і сусіднє ОСББ, беруть участь у муніципальній програмі капремонту ліфтів.

— У нашому десятиповерховому будинку 391 квартира, 10 під’їздів, — розповідає Олена. — Цього року плануємо капітальний ремонт п’яти ліфтів. Після експертизи три з них одразу зупинили через аварійний стан. І вони простоюють два з половиною місяці. Звичайно, для мешканців це дуже тяжко — постійно ходити сходами пішки. Мені телефонують і просять: робіть швидше. Вся проблема з документами, узгодженням. Прийти і зробити можна за два тижні. Весь проект у нас коштує 725 тисяч гривень, 108 з них платять мешканці. Гроші вже зібрали, вони лежать на депозиті, а ми чекаємо, коли нам нададуть весь пакет документів для подальших дій. 

Спільна мрія — відновити Боярку

Два сусідні будинки з однаковими проблемами. Саме це, напевно, звело цих голів ОСББ докупи. Тепер вони скрізь тримаються удвох: разом беруть участь у муніципальній програмі, разом опановують науку управління будинком. У них ще багато спільного. Обидві голови ОСББ за освітою педагоги: Олена — вчитель біології, Інна — музики. Нині до них ідуть мешканці з інших будинків і просяться, аби взялися і за їхні будинки.

— У нас великі плани. Ми замахнулися на ще два будинки поряд з нашим для того, щоб розвиватися, — каже Олена Хомич. — Ми хочемо відновити не тільки свої будинки, а й весь наш мікрорайон — Боярку. Торік брали участь у громадському бюджеті.

Наш проект переміг і йде до завершення. У червні має відбутися відкриття дитячого майданчика в дворі будинків №№ 40, 42, 44 на вулиці Дубенській. 
У планах на цей рік — йти на громадський бюджет з новим проектом ЗОШ 27 (інтерактивні класи для старшокласників) та другого садочка (дитячий майданчик). 

Ці дві заповзяті голови ОСББ мріють і намагаються зробити Боярку гарним і ошатним мікрорайоном. І раді, що й сусіди усвідомлюють важливість спільної справи та із задоволенням беруть участь у всіх заходах, що організовуються в їхніх будинках. А роботи постійно вистачає, адже ініціативні Олена Хомич та Інна Коломієць (на знімку) активно генерують дедалі нові ідеї, затівають нові справи, щоб зробити комфортнішим життя своє та сусідів.

Рівне.

Фото автора.