Вирощування лікарських трав та ягід — справа для України не нова, але великих плантацій живої «аптеки здоров’я» на Кіровоградщині поки що не бачили. Та перші паростки лікувальних ягід уже потягнулися до сонця і тут. Опановувати доволі екзотичний для області бізнес взялася київська фірма, що спеціалізується на вирощуванні ягід, призначених для лікування серцево-судинних захворювань. Торік посадили тут іргу (вона ж коринка, або бішмула, або листопадний кущ — ягоди, схожі на смородину), малину, червону та білу шипшину, смородину, аронію (родичку чорноплідної горобини), жимолость...

І не дивно. Адже гуртова вартість тієї ж замороженої чорної смородини, наприклад, становить нині в середньому 20—25 грн за один кілограм. Торік та позаторік цей цінний вітамінний продукт можна було купити на ринках України по 18—30 грн за кг. А з одного гектара можна зібрати в середньому від 5 до 10 тонн ягід.

Нині на «лікарське» поле, розташоване неподалік обласного центру, їздять працювати мешканці Кропивницького, Новопавлівки, селища Нового. Лариса Рибак та Людмила Малошицька (на знімку) задоволені тим, як власники платять за роботу, їх влаштовує чесна добра праця на свіжому повітрі.
Нехай він далі буде рентабельним, бо справа це хороша. Навіть гуманна.

Олег ШВЕРНЕНКО.
Фото Івана КОРЗУНА.

 

ДО РЕЧІ

«Щороку ми збираємо приблизно 35—40 тисяч тонн смородини, посідаючи друге місце в Європі за об’ємом врожаю. На першому — Польща з показником 150 тисяч тонн на рік, — каже заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко. — Нині цей бізнес є доволі рентабельним».