Двісті тридцять шість учасників зі всієї області, 40 професій, 802 години практики на 76 підприємствах — такі результати маємо по закінченні ІІ етапу профорієнтаційного проекту «PROF-TEST» у 2018 році.
Найпопулярнішою серед учнів виявилася професія юриста, з якою вони ознайомилися на 13 підприємствах, таких як: управління юстиції, центри та бюро безоплатної вторинної юрдопомоги, райсуди та приватні адвокатські контори. Друге місце посіла почесна та благородна професія лікаря. На третьому — ІТ-спеціальності.
Слід зазначити, що, незважаючи на орієнтацію десятикласників здебільшого на спеціальності, які передбачають отримання вищої освіти, діти обирали для практики також і робітничі професії: перукар, візажист, манікюрник, кравець, швачка, кухар, кондитер, електрогазозварник, слюсар. Змогли приміряти на себе підлітки й такі модні серед молоді спеціальності, як дизайнер ландшафту, діджей, майстер татуажу та пірсингу, актор.
— У рамках проекту школярі змогли спробувати себе в одній або декількох професіях та на власних відчуттях переконатися — саме ця мені подобається. Або, навпаки, сказати собі — цей напрям не для мене, спробую щось інше. Адже ніщо так не допомагає людині визначитися, як практичні вправи, — зазначив директор ОЦЗ Дмитро Оборонько.
Нагадаємо, проект «PROF-TEST» був започаткований Миколаївським ОЦЗ у 2016-му та передбачає апробацію старшокласниками професій, які вони для себе обирають на майбутнє, безпосередньо на підприємствах.

Марина ШКОРУБСЬКА.