Добре всім!

 

Громадські роботи у Білопіллі.

 

Учасників громадських робіт у Шостці
нагородили грамотами та цінними подарунками.

 

Міський голова Шостки Микола Нога (ліворуч)
і директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний.

 

Нечасто, але все ж відбувається таке, що приємне і вигідне геть усім. Адреса такого досвіду — Сумщина, а справа, яку тут довели до певних меж досконалості, називається організацією громадських робіт для тимчасово незайнятих осіб. Для безробітних це — надійне джерело доходу, а для місцевої влади — можливість розв’язання багатьох дрібних проблем, від «комуналки» і благоустрою до соціального супроводу вразливих категорій населення.
Досвід Сумської обласної служби зайнятості з організації громадських та сезонних робіт вважається одним із кращих у державі. Протягом січня — квітня нинішнього року у регіоні до цієї справи було залучено майже тисячу безробітних. Вони будували та ремонтували, впорядковували території населених пунктів, розчищали снігові замети, обслуговували пункти обігріву. Соціальні служби місцевих органів влади одержали хоч і тимчасових, але сумлінних помічників, котрі відвідували немічних людей, допомагали сім’ям загиблих учасників АТО, працювали з документами у військкоматах, роз’яснювали людям нюанси призначення житлово-комунальних субсидій. У майбутньому безробітні навіть залучатимуться на Сумщині до охорони громадського порядку. Вони працюватимуть разом із поліцейськими та проводитимуть роз’яснювальну роботу серед населення. Проект «Народна дружина» вже обговорили на нараді в облдержадміністрації.
Кошти на забезпечення та оплату громадських робіт залучаються на умовах співфінансування. Частину виділяє Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття через Сумський обласний центр зайнятості, а решту — місцеві громади, в інтересах яких виконуються роботи або надаються послуги. Цього року на добру справу запланували витратити трохи не 18 млн грн — на третину більше, ніж минулого, а залучать до участі у громадських роботах понад п’ять тисяч осіб. Місячна зарплата кожного працівника обов’язково буде не нижчою за мінімальну.

Погляд зблизька

Днями Сумський обласний центр зайнятості влаштував прес-тур для журналістів. Ті могли подивитися, як люди, котрі перебувають на обліку на «біржах праці», залучаються до громадських робіт. Маршрут проліг із Сум до Білопілля, Путивля і Глухова, кінцевим райцентром була Шостка.
У Білопіллі майстрів пера та мікрофона зустрічала директор районної філії Сумського обласного центру зайнятості Ірина Дегтяр. «Гідами» для журналістів були також міський голова Юрій Закорко та заступник голови райдержадміністрації Ольга Нестерович. На момент нашого візиту кілька учасників громадських робіт наводили лад у міському парку: фарбували металеву огорожу та прибирали територію.
Головним об’єктом парку став пам’ятник білопільцям, котрі загинули у нинішній війні. Місто та район втратили в ній 13 земляків. Пам’ять героїв АТО увічнили у символічній скульптурній експозиції, на яку витратили 700 тис. грн.
— То був всенародний підйом, — говорить О. Нестерович. — Практично не залишилось нікого в районі, хто б не дав на пам’ятник жодної гривні.
У парку заклали також Алею учасників АТО, висадили багато квітів. Основний обсяг робіт із благоустрою тут виконали минулого року, і тоді у них взяло участь більше 70 незайнятих осіб. Тепер залишилося лише підтримувати інфраструктуру у належному стані, вчасно поливати та пильнувати квіти і дерева.
За словами І. Дегтяр, Білопільська районна філія СОЦЗ нинішнього року орієнтується на співпрацю із територіальними громадами. Зокрема, Миколаївська ОТГ на проведення громадських робіт «забила» у своєму бюджеті на 2018 рік 150 тис. грн, обласна Служба зайнятості додасть до цієї суми 418 тис. грн. На момент нашої екскурсії білопільським парком у Миколаївці на громадських об’єктах працювало семеро людей.

Щоб слава заблищала

Мало яке українське місто може позмагатися щодо історично-культурних особливостей зі стародавнім Путивлем. Путивль пройшов тисячолітній шлях від князя Ігоря та Ярославни до партизанської столиці у Другу світову війну, а потім ще й відрізок шляху до наших днів, залишивши на цьому довгому історичному маршруті безліч пам’яток, пам’ятників та інших святинь. Надбання пращурів треба зберегти для нащадків, і це не лише історична місія нинішніх людей при владі, а й величезна робота, яку хтось повинен виконувати. І тимчасово незайняті особи — непоганий вихід із цієї ситуації.
Торік Путивльська районна філія Сумського ОЦЗ на проведення громадських робіт витратила майже 814 тис. грн, з яких більш як 587 тис. грн становили кошти місцевих бюджетів. За ці гроші впорядкували цвинтарі та місця меморіальних поховань, придорожні смуги, дитячі майданчики, висадили дерева і квіти, ліквідували кілька стихійних сміттєзвалищ. Значний обсяг робіт було виконано на територіях Сафонівської та Руднєвської сільрад. У Путивлі безробітні впорядкували кілька площ та парків, пофарбували там лавки та ліхтарні стовпи, а на стадіоні «Електрон» замінили стільчики. 
Нинішнього року на проведення громадських робіт у Путивлі і Путивльському районі лише місцеві бюджети виділили 1 млн 651 тис. грн. Це майже втричі більше, ніж було минулого року. У райцентрі на ці гроші запланували розчистити береги Сейму та інших водоймищ, знищити бур’яни, облаштувати міський пляж, майдани та площі, пам’ятники і десятки місць поховань часів Другої світової війни. Буде впорядковано Мікільську гірку — одну з найвідоміших у Путивлі культурно-історичних пам’яток. Більше двох тисяч років тому тут знаходилось одне із трьох стародавніх поселень, які згодом започаткували Путивль, потім на Мікільській гірці збудували церкву, а в часи повсюдного атеїзму храм знесли, а замість нього поставили пам’ятник партизанському генералу Сидору Ковпаку. Той пам’ятник, що височіє на крутому березі Сейму, як колись і церкву на його місці, видно здалеку.
Про користь громадських робіт для місцевих громад та співпрацю зі Службою зайнятості журналістам розповіли голова Путивльської райради Євген Южаков, голова райдержадміністрації Микола Шульга та перший заступник міського голови Путивля Костянтин Гаврильчук. За словами К. Гаврильчука, комунальні підприємства міста не мають достатньої кількості людей, аби підтримувати у належному стані безліч об’єктів. А їх, аби зацікавити туристів, треба «відполірувати до блиску»! Тож започатковані Службою зайнятості громадські роботи — дуже хороший вихід із ситуації. Путивльська міська влада у цьому впевнилась, тому нинішнього року й виділяє значно більше коштів на проведення громадських робіт порівняно із попереднім роком.
У Глухівському районі місцева філія Сумського обласного центру зайнятості активно співпрацює із об’єднаними територіальними громадами. У районі дві ОТГ — Березівська і Шалигінська. У Шалигіному за кошти громади придбали два будинки для лікарів, які місцеві мешканці, котрі стоять на обліку на «біржі праці», ремонтують у рамках програми організації і проведення громадських робіт. Тож лікарі, котрі оселяться у по-сучасному опоряджених будинках, завдячуватимуть за це ще й Службі зайнятості.

Ініціатива знизу

Кінцевим пунктом організованого Сумським обласним центром зайнятості прес-туру, як ми вже зазначали, стала Шостка. Тут у присутності журналістів народилась ініціатива, яка могла б стати цікавою й для інших українських центрів зайнятості та їхніх філій, але про це — пізніше.
Минулого року на проведення та оплату громадських робіт у Шостці використали 1 871 800 грн, які розподілили абсолютно порівну — половину виділив Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а решту — бюджет міста.
До громадських робіт було залучено майже шість сотень тимчасово незайнятих осіб. Значна їх кількість працювала у міському сквері імені Кожедуба, який у Шостці називають «соціально значимим об’єктом» та вже третій рік доводять до зразкового стану. Минулого року там впорядкували територію, поставили нові лавки та зробили сучасне нічне освітлення, а нинішнього встановлять красиву огорожу, облаштують дитячі майданчики і світломузичний фонтан.
— Ми почали виділяти кошти на масштабні, перспективні проекти, і досвід Шостки засвідчив, що це — правильний шлях, — прокоментував директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний.
За словами міського голови Миколи Ноги, Шостка була б зовсім іншою, якби не співпраця зі Службою зайнятості. Наступного року на проведення громадських робіт у місті хочуть виділити більше 2 млн грн. Серед іншого, буде здійснено благоустрій території біля казенного заводу «Зірка» та біля Гамаліївського монастиря. В останньому донедавна знаходилась виправно-трудова колонія, але тюрму з монастиря врешті-решт прибрали, а історично-культурну пам’ятку почали відроджувати та приводити до первісного стану.
Щодо шосткинської ініціативи, про яку ми пообіцяли розповісти, вона народилась за принципом «приємне із корисним». Микола Нога та Володимир Підлісний нагородили найкращих учасників громадських робіт почесними грамотами та цінними подарунками від міськради та обласного центру зайнятості, і під час спілкування із безробітними з’явилась ідея: вони візьмуть на себе відповідальність за одну із шосткинських вулиць. Це буде вулиця Гагаріна, на якій відбулась церемонія нагородження.
— Наші підопічні прибиратимуть на вулиці Гагаріна сміття, доглядатимуть за газонами та за благоустроєм в цілому, фарбуватимуть поверхні, — прокоментував досягнуту домовленість В. Підлісний. — А ми напишемо на табличці, що за цю вулицю відповідають тимчасово незайняті шосткинці, аби містяни знали, кому конкретно дякувати за наведену красу. До речі, — звернувся В. Підлісний до міського голови, — у вас з’являється можливість відсторонити від частини роботи ЖЕК та створити йому реальну конкуренцію. І якщо цей досвід у Шостці приживеться, я впевнений, що його підтримають в інших населених пунктах України.
— Але тоді треба хоча б на 50 відсотків збільшити фінансування, — запропонував М. Нога.
— Ми вам його навіть подвоїмо, — запевнив В. Підлісний. — Справа того варта.

Творчий підхід

Журналісти побували в Шостці на кількох об’єктах, кожен з яких має певний стосунок до розв’язання проблеми зайнятості. Міський голова Микола Нога зустрів нас біля бібліотеки, яку, за його словами, «перетворили на центр накопичення і використання знань». Сюди будь-хто може прийти і безплатно попрацювати за потужним комп’ютером: таких робочих місць створено достатньо. На другому поверсі приміщення працює «Університет третього покоління». Під час нашого візиту там саме проходили заняття: приблизно два десятки літніх людей слухали лекцію на тему фінансової безпеки. Тема дуже актуальна для пенсіонерів, бо розвелось чимало пройдисвітів, ладних їх ошукати.
У цьому ж приміщенні нам показали хоч і невеличкого, але справжнього робота, та продемонстрували, як працює 3D-принтер. У присутності журналістів його запустили, і машина почала «друкувати» дитячу іграшку.
Далі ми побували у кількох шосткинських музеях, схожих на які ви більше не побачите ніде, та у міському арт-центрі, де гуртуються та одержують можливість шліфувати талант творчі люди: художники, різьбярі по дереву, прихильники декоративно-прикладного та інших мистецтв. За словами директора Шосткинської міськрайонної філії СОЦЗ Людмили Кошик, арт-центр опікується також і безробітними, адже серед них чимало талановитих людей, здатних заробляти гроші, реалізуючи свій мистецький хист.
— Поки що свідомість нашого суспільства неперебудована, — вважає Микола Нога. — Чомусь більшість вважає, що робочі місця — це, перш за все, підприємства, які випускають промислову продукцію. Але на сьогодні в України дуже мало шансів успішно конкурувати із потужними транснаціональними компаніями, які десятки років тому зайняли свої ніші на ринку. А от нові підходи, нові технології — це зовсім інше. У сучасному світі все інтенсивніше розвиватимуться арт-мистецтво, ІТ-технології та інше. Це — доповнена реальність, нова економіка, якої поки що фактично нема. І це шанс для молоді, яка повинна цю перспективу бачити і розуміти, що надалі із цим буде пов’язано дедалі більше і більше робочих місць. Ми хочемо змінити свідомість людей, аби вони зрозуміли: попереду — зовсім інше життя, інший світ. Тому знання необхідно поновлювати щодня, незалежно від того, скільки тобі років — чи 10, чи 50. Але що раніше це почнеш робити, то краще.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото автора.

Сумська область.