Три видатні постаті в історії України — гетьман Іван Мазепа, поет-пророк Тарас Шевченко та ідеолог і теоретик українського націоналізму Степан Бандера — три джерела, з яких черпає духовну енергію відомий драматург, режисер, актор, засновник і керівник театру «Дзеркало», заслужений діяч мистецтв України Володимир Петранюк. Про це сказав письменник, учасник російсько-української війни Борис Гуменюк під час презентації нової збірки В. Петранюка «Мазепа, Шевченко, Бандера — духовний тризуб українця», яка відбулася у Національній спілці письменників України. До книжки увійшли п’єси «Думка на два серця. Мазепа і Мотря», «Полусмак останнього кохання. Історія любові Т. Шевченка на одну дію», «Чорна рілля. Любов і смерть Степана Бандери» та містерія «Вій» за мотивами творів Миколи Гоголя і Марка Кропивницького, що вже йдуть на сцені «Дзеркала».

На знімку: Володимир Петранюк у ролі Івана Мазепи.

Ця книжка — не просто збірка творів, а визначний просвітницький акт, зазначають гості презентації, в якій узяли участь народний депутат ІІ скликання, заступник голови Спілки офіцерів України Євген Лупаков, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь, письменник Сергій Пантюк, поет Володимир Хоменко та інші.
— Яким би мав бути сьогодні український музично-драматичний театр із погляду наших недоброзичливців? Трохи світової класики — білої гвардії, вишньових садів і «дядьвань». А для вибагливого, просунутого, так би мовити, світоглядно правильно зорієнтованого глядача — ну щось із присмаком національного колориту. Приміром, «Кайдашева сім’я» чи «За двома зайцями», щоб посміятися, — каже Борис Гуменюк. — Сьогодні, коли триває війна за Україну, треба піднімати нові теми, співзвучні часу, що мають битися за ідею. У нас же після Миколи Куліша майже катастрофа з драматургією.
— Слово — найбільша зброя, — каже Євген Лупаков. — Ось такими п’єсами, що відроджують національну пам’ять, будять народ, ми відродимо Україну.
Промовці зі сцени говорили про те, що митець у постійному творчому пошуку, разом із країною проходить через усі випробування, тримає оборону і веде війну на ідеологічному фронті.
— Нас би давно не було, ми програли б усім війни і битви, усім своїм ворогам, якби не Петранюк і такі, як Петранюк, — додає Борис Гуменюк.
У репертуарі театру «Дзеркало» є й п’єса про війну на сході — «Блокпост Україна». Її Володимир Петранюк присвятив загиблому на фронті Василеві Кіндрацькому та його побратимам.
Ілюстрацією до нової книжки стали уривки з трьох п’єс, що увійшли до збірки, у яких драматург на сцені Будинку Спілки письменників зіграв головних героїв — Мазепу, Шевченка й Бандеру.

Світлана ЧОРНА.
Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.