Дядько Лев сперечається з матір’ю Лукаша. Вони стоять навпроти одне одного як на поєдинку. Між ними — Мавка. Вона вдивляється в їхні очі. Її погляд, здається, запитує: «У них правда є душі?»... Це — «Лісова пісня» театрального колективу «Абракадабра» з села Слобожанського, що на Харківщині (керівник А. Жалова). Журі Всеукраїнського театрального фестивалю «Казки України» відзначило цю постановку як «Найкращу драматичну виставу» й нагородило виконавицю ролі Мавки та кількох виконавців ролей другого плану. Цей вибір влучний, хоч і непростий. Адже в Бердянську, на фестивалі дитячих та юнацьких колективів, зібралися істинно обдаровані діти і показали цікаві вистави, зовсім неаматорські!
От хоч би переможець у номінації «Найкраща режисура і сценографія» Запорізький дитячий театр «СВіЯ» (керівник С. Ємець), що вразив професійністю сценічної підготовки дітей і майстерним виконанням чоловічих ролей... дівчатками. Або театр «Руда Ворона» з Ірпеня (керівники Н. Череднюк, А. Король), який показав «Найкращу лялькову виставу» — «Івасик Телесик». Двоє маленьких акторів підкорили всіх універсальністю: вони вели по кілька ляльок, танцювали, співали й грали на інструментах наживо та ще й невимушено спілкувалися одне з одним. А як гарно взаємодіяли між собою актори театральної студії «Теремок» у казці О. Вітра «Як стати справжнім Бегемотом»! Вони перемогли в номінації «Найкращий акторський ансамбль» (керівник С. Орищенко, Бердянськ). До речі, саме пані Світлана Орищенко разом із Тетяною Ткаченко (журналіст ТРК «Юг») та Надією Волковою (тренер плейбек-театру) й організували фестиваль «Казки України» в Бердянську. Ці неймовірно цікаві й творчо активні особистості входять до складу Запорізького театрального товариства.
Підтримку фесту надав міський відділ культури Бердянська, а партнерами стали CBN «ЕМАНУЇЛ», магазин іграшок «СHICK», шоу-група «BATZ», компанії «ORIFLAME» та «БонБуассон», Бердянський машинобудівний професійний ліцей, комітет мікрорайону «Центр міста». Головний інформаційний партнер — Інформаційна група «PRO100», ТРК «Юг», Азовська хвиля 106 FM, PROberdyansk. biz. Локацію для свята надав клуб «Маяк», розташований просто на узбережжі.
У фестивалі взяли участь дев’ять колективів (приблизно дев’яносто дітей!) із п’яти областей України. Непогано, як для першого разу. Захід вразив не лише кількістю, а й якістю. Організаційною та видовищною. Крім згаданих вище, сильне враження справили й інші колективи. Так, театральний гурток «Маска» (керівник В. Лагода, Кривий Ріг) одержав диплом «За втілення української народної казки прийомами умовного театру». Гуртківці показали мініатюру про Козу-Дерезу. А малята з театральної студії «Лицедії» (керівники О. Нестерова, Н. Гарбузова, Бердянськ) вразили зворушливою серйозністю роботи над виставою і здобули диплом «За безпосередність і щирість у втіленні української казки». Яскраву постановку показав Народний театр мініатюр «Колесо» (керівник М. Мотузок, Велика Новосілка Донецької області) та був нагороджений «За адаптацію української народної казки прийомами естрадного мистецтва». А театр ляльок «Синтез» (керівник Н. Максимова, Павлоград) продемонстрував калейдоскоп казок і переміг у номінації «За популяризацію української народної казки». Серйозну драматичну виставу показав поза конкурсом молодіжний театр «Карман» (керівник Т. Терьохіна, Мелітополь).
«Казки України» залишили сонячні спогади в серцях учасників, глядачів, організаторів та журі. Віримо, що наступного року свято відбудеться знову і збере біля гостинного моря ще більше талановитих дітей.

Наталія ІГНАТЬЄВА.

Запоріжжя.