Громадяни отримуватимуть допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі. Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева в ефірі каналу «Прямий».

Урядовець переконаний, що потрібно забезпечити адресність допомоги, аби гроші отримували саме ті люди, які справді їх потребують. Останнє декларування доходів отримувачі субсидій робили ще 2015 року, тому нині триває їх верифікація. Така перевірка необхідна, бо, за словами міністра, «виявлено п’ятдесят тисяч осіб, серед яких є власники будинків з площею понад 200 квадратних метрів та квартир більш як 120 метрів квадратних, які з нульовими доходами купували автомобілі за 700 тисяч гривень та інші дорогі речі».

Окрім того, що монетизація субсидій — це пряма грошова допомога, у новому порядку їх надання також закладаються механізми, які мотивуватимуть громадян заощаджувати власні кошти. Нині держава свою частку грошей напряму перераховує тим, хто надає послугу. Отже, споживачі не надто економлять енергоресурси, а дбають лише про те, аби не перевищити норму споживання і не доплачувати із власної кишені. «Але коли людині дадуть гроші на руки, то кількість зекономлених енергоресурсів прямо впливатиме на ту суму допомоги, яку людина зможе залишити собі», — вважає Андрій Рева.

Прямий порядок надання грошової допомоги підвищить відповідальність громадян. Отримавши гроші, людина матиме «можливість та обов’язок повністю оплатити послуги» безпосередньо їх надавачу. А це — докорінна зміна системи взаємовідносин між державою, отримувачами субсидій та надавачами послуг, і вона, наголошує посадовець, «потребує ретельної та серйозної підготовки, зокрема роз’яснення прав і обов’язків людей».