Верховна Рада має ухвалити законопроект «Про внесення змін до закону «Про охорону культурної спадщини» щодо збереження пам’яток, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (№1553). Про це у своєму Фейсбуці написав народний депутат фракції «Народний фронт» Ігор Васюник.

За його словами, цей законопроект заповнює прогалини в пам’ятко-охоронному законодавстві щодо пам’яток ЮНЕСКО в Україні. Також ним передбачається створення органів управління цими пам’ятками і Наглядових рад з числа авторитетних фахівців, які мали б своєю чергою напрацювати плани управління (збереження та розвитку) цими об’єктами.

«Немає такого тижня, щоб львів’яни не говорили про будівельний вандалізм в історичному Львові. Будують, де хочуть і що хочуть, серед середньовічних кам’яниць зводять багатоповерхівки, на місці вікон вирубують двері в магазин, добудовують мансарди на 4-5 поверхів, власники ресторанів і кафе роблять ремонти так, що унікальна ліпнина разом із будівельним сміттям йде на смітник... Безліч скандалів, місто Львів не справляється з проблемою», — зазначив І. Васюник.

«На законодавчому рівні в Україні навіть немає визначення «об’єкт всесвітньої спадщини» та «буферна зона». І це перший головний аргумент у судах, який використовують добре оплачувані адвокати грошовитих вандалів. Саме через відсутність у законодавстві України норм, які б захищали пам’ятки ЮНЕСКО, громадськість та експерти з пам’яткоохоронної діяльності роками доводять порушення в судах», — написав депутат, додавши, що розгляд законопроекту, співавтором якого він є, в другому читанні заплановано на 19 червня.

Цей документ, зазначив Ігор Васюник, розроблявся широким колом фахівців, представниками Мінкультури. Під час його написання були враховані зауваження та рекомендації міжнародної моніторингової місії від Комітету ЮНЕСКО. Свою підтримку до ухвалення законопроекту висловив також Український національний комітет ICOMOS.

Вл. інф.