Штат Іллінойс (США) оголосив 2018-й Роком пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 рр. в Україні, штучно спричиненого радянською владою. Відповідну прокламацію видав губернатор штату Брюс Раунер, повідомляє Посольство України в США. Станом на сьогодні вже 11 штатів цієї країни визнали Голодомор геноцидом українського народу.
У нашому посольстві також повідомили, що «група конгресменів від Демократичної та Республіканської партій на чолі зі співголовами групи дружби з Україною в Палаті представників Конгресу США Сандером Левіним, Марсі Каптуром, Браяном Фітцпатриком та Енді Гаррісом представили проект резолюції, приуроченої до 85-х роковин Голодомору 1932—1933 рр. в Україні».

«Документ є дзеркальною версією резолюції, внесеної на розгляд Сенату в березні цього року. У документі зазначається, що події 1932—1933 рр. в Україні були спланованою акцією сталінського тоталітарного режиму, котра була спрямована проти українського народу і була геноцидом. Так, зокрема, до постановляючої частини документа включено визнання висновків Урядової Комісії США щодо голоду в Україні (від 22 квітня 1988 року) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932—1933 рр. геноцид проти українців», — йдеться в повідомленні посольства.
Також у проекті документа міститься заклик максимально поширювати інформацію про Голодомор, а також про систематичні порушення прав людини, зокрема й права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу, щоб підвищити обізнаність світової громадськості щодо штучної природи цієї трагедії та її наслідків для України.