Учора Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати Олега Сенцова. Однак керівництво колонії, де утримують Сенцова, категорично відмовило в цьому. Окрім того, без пояснення причин у колонії відмовилися надати інформацію про стан його здоров’я. У зв’язку з цим, на думку Уповноваженого, переговори з моніторингових візитів на території РФ зайшли у глухий кут.
«Для нас найголовніший пріоритет — візит до Олега Сенцова, тому що він голодує і стан його здоров’я на сьогодні невідомий. За деякими свідченнями, він перебуває в критичному стані... У списках візитів, які ми попередньо погодили з Омбудсменом РФ Тетяною Москальковою, є громадяни і України, і РФ. Я запропонувала Тетяні Москальковій здійснити візити до всіх громадян РФ, які перебувають у місцях позбавлення волі на території України. Щоб нам натомість надали змогу відвідати всіх громадян України, які перебувають на території РФ і анексованого Криму», — йдеться в коментарі Уповноваженого з прав людини, розміщеному на її сайті.
«Сьогодні перший день Чемпіонату світу з футболу і 32 день голодування Олега Сенцова. Приєднуйтеся до мене і @penamerican у заклику до звільнення цього українського режисера, несправедливо ув’язненого в Росії. Час спливає, і він може вмерти за свої переконання», — такий твітт, підкріплений тегом #FreeSentsov, з’явився 14 червня на сторінці американського письменника Стівена Кінга.
Того самого дня Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко передав Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу (на знімку) спільний лист від 38 країн. Як повідомили в українському представництві в ООН, серед країн, що підписали цього листа, зокрема є США, Туреччина, Грузія, Молдова, Австралія, Канада, Ісландія, Ліхтенштейн, Швейцарія, а також ЄС. Генсека ООН просять посприяти у звільнені Олега Сенцова та інших українських політичних бранців Кремля.
Відомо, що Антоніу Гутерреш зустрінеться з президентом РФ Путіним 20 червня, під час відвідання матчу Португалія — Марокко в рамках ЧС. Тож Гутерреша просять спробувати знайти рішення з Путіним у цій «невідкладній справі».

Фото зі сторінки у Твіттері Представництва України в ООН.