Президенту України
Порошенку Петру Олексійовичу

вул. Банкова, буд. 11, м. Київ, 01220

Голові Верховної Ради України
Парубію Андрію Володимировичу

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008

Прем’єр-міністру України
Гройсману Володимиру Борисовичу

вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008

Генеральному прокурору України
Луценку Юрію Віталійовичу

вул. Різницька, 13/15, м. Київ, МСП-601, 01601

Звернення

13.10.1994 року Сумською обласною радою народних депутатів було прийнято рішення «Про резервування для наступного заповідання цінних природних територій» (далі — Рішення-1). Вказаним рішенням було зарезервовано, зокрема, 60 000 га для регіонального ландшафтного парку «Сеймський».
14.12.1995 року головою Сумської обласної державної адміністрації було видано розпорядження «Про розширення мережі природно-заповідного фонду» № 237 (далі — Розпорядження № 237). Вказаним Розпорядженням № 237 було створено регіональний ландшафтний парк «Сеймський» на 98857,9 га на території Буринського, Конотопського, Кролевецького та Путивльського районів Сумської області.
Але ані Рішення-1, ані Розпорядження № 237 виконані не були.
Так склалось, що майже двадцять три роки мешканці чотирьох районів Сумської області не знали, що живуть на територіях об’єкта природно-заповідного фонду — регіонального ландшафтного парку «Сеймський», оскільки ніхто не оприлюднив ані Рішення-1, ані Розпорядження № 237.
Ці двадцять три роки життя не стояло на місці: було розпайовано та передано у приватну власність землі колгоспів, котрі, начебто, були складовими об’єкта природно-заповідного фонду — регіонального ландшафтного парку «Сеймський».
У 2016 році обласні органи влади «згадали» про парк та розгорнули цілу кампанію з «рейдерського захоплення земель», що викликало обурення та різко негативну реакцію в суспільстві.
Майже двадцять органів місцевого самоврядування Буринського, Конотопського, Кролевецького та Путивльського районів Сумської області стали на захист своїх мешканців та прийняли рішення про відмову від включення земель до територій регіонального ландшафтного парку «Сеймський», про що невідкладно повідомили Сумську обласну раду та Сумську обласну державну адміністрацію.
19.12.2017 року було проведено громадські слухання з питання «Про ситуацію, яка склалася в районі щодо функціонування комунального закладу Сумської обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Сеймський».
Наприкінці січня 2018 року на розгляд до Сумського окружного адміністративного суду було подано позовну заяву про визнання нечинними та протиправними Рішення-1 та Розпорядження № 237, розгляд якої триває і нині.
Водночас усупереч прийнятим на громадських слуханнях рекомендаціям, рішенням та зверненням Сумською обласною державною адміністрацією та Сумською обласною радою вчиняються дії, спрямовані на організацію, утворення та забезпечення функціонування об’єкта природно-заповідного фонду — регіонального ландшафтного парку «Сеймський», про що свідчить прийняте 27.04.2018 року рішення 19-ї сесії VII скликання Сумської обласної ради «Про затвердження Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Сеймський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів».
Жителів Буринського, Конотопського, Кролевецького та Путивльського районів обурює те, що керівництво Сумської області так відверто нехтує волею громадян. Не бентежить обласне керівництво і та обставина, що зарезервовані під потреби парку землі не передаються в оренду, чим завдається нищівний удар по бюджетах сільських рад — недоотримання бюджетів сільських рад уже становить майже один мільйон гривень.
Такі дії Сумської обласної ради та Сумської обласної державної адміністрації фактично зводять нанівець анонсовану владою України децентралізацію, котра, між іншим, має на меті передачу повноважень з розпорядження землею її реальним власникам — територіальним громадам.
Вважаємо, що дії Сумської обласної ради та Сумської обласної державної адміністрації є не чим іншим, як нехтуванням демократичними принципами та паплюженням норм Конституції України.
З огляду на вищезазначене звертаємося до вас та просимо стати на захист інтересів громадян — мешканців Буринського, Конотопського, Кролевецького та Путивльського районів Сумської області.