Другий ігровий день на ЧС-2018 приберіг усе найцікавіше, видовищне і смачне на кінцівку. Після двох зустрічей, які закінчилися з рахунком 0:1, вболівальники побачили справжній розмін ударами у виконанні двох футбольних важковаговиків. Іспанія і Португалія почали турнір з матчу, протягом якого ніхто й не згадав, що таке оборонні дії і воротарські сейви.
Оборонців команди Фернанду Сантуша можна сміливо здавати в утиль, а Фернандо Єрро та його помічникам обов’язково потрібно знайти психолога для Давида де Геа. Воротар «МЮ», найкращий, мабуть, нині гравець цього амплуа, під завісу першого тайму припустився грубої помилки і дозволив Роналду оформити дубль слабеньким дальнім ударом.
А коли Кріштіану під кінець сутички оформляв хет-трик, то де Геа був просто безсилий. Точний удар португальського лідера зі штрафного став вишенькою на цьому торті, який за півтори години спекли два піренейські титани. Гра умістила в себе буквально все. Курйоз, що став особистою драмою де Геа, дубль Кости, який показав, що він хлопець ще о-го-го, гол Начо, такий само дивовижний, як і помилка іспанського воротаря...
Ну і, звичайно, потрійний удар Роналду, котрий самотужки вирвав цю нічию для чемпіонів Європи і тим самим підтвердив значущість своєї особистості. Це була виразно краща гра з тих перших чотирьох, що відбулися.
***
Із сенсації стартувала боротьба в групі F. Фаворити квартету — збірні Німеччини і Мексики — зійшлися в очному протистоянні. Мексиканці здобули цілком заслужену перемогу. А от їхніх суперників — чинних чемпіонів світу — важко було впізнати. Хоч вони і грали першим номером, але все робили надто повільно, перетримували м’яча. А коли били, то лічені рази влучали у створ воріт. Склалося враження, що німці погано орієнтувалися в часі. Ніби вважали, що матч триватиме не два тайми, а три, чотири... Тому не поспішали.
Розв’язка відбулася ще в першому таймі. Чічаріто та Лосано за допомогою стіночки довели справу до гола.
Звичайно, перемога Мексики почесна. Але вона ще нічого не означає. І збірна Німеччини в наступних поєдинках може поліпшити свої позиції. Однак це станеться, лише якщо вона діятиме в притаманному для себе стилі — швидко, майстерно, осмислено, настирно. Темп повільного вальсу успіху точно не принесе.
***
Тренер збірної Бразилії Тіте, либонь, зробив висновки з осічок Аргентини та Німеччини. Повторювати їхні помилки не хотілося, тому на матч зі швейцарцями бразильці вийшли максимально сконцентрованими. Хоча спочатку здавалося, що вони грають абияк. Намагався загострювати гру лише Неймар, а решта за ним стежили.
Максимально низька лінія оборони Швейцарії нічого не давала створити південноамериканцям. І тоді на допомогу прийшов дальній удар Коутіньо. Було до перерви у Бразилії ще кілька моментів, які вона не змогла використати.
Чи то розслабив гравців Тіте в перерві, чи то наставник швейцарців Петкович зі своїми серйозно попрацював. Але в другому таймі Швейцарія відігралася дуже швидко. Стівен Цубер вище за всіх злетів після подачі з кутового і головою влучив у ворота Аліссона.
Бразилія після пропущеного гола атакувала дуже багато, але до небезпеки хоча б рівня першого тайму дотягнути не змогла. Швейцарці замкнулися на всі замки, рідко виходячи у контратаки. І все для них закінчилося чудово — нічия 1:1 з таким зірковим опонентом. Бразилії варто ще попрацювати над своїми позиційними атаками.