З Ковельським СЛАТ «Тур», одним із найбільших у Волинській області лісогосподарських підприємств, у редакції нашого парламентського видання пов’язані добрі спомини. Насамперед — із його багаторічним керівником, на жаль, уже покійним, Петром Смалем. Традиційними були зустрічі з Петром Петровичем під час посадки лісу, на святі поезії «Лісова пісня» на озері Нечимному, під час святкування Дня працівника лісу... На чільному місці на підприємстві зберігалася підшивка «Голосу України», а чимало його працівників були передплатниками нашої газети. Вже другий рік СЛАТ «Тур» очолює син Петра Петровича Олександр Смаль. Тож нам цікаво було дізнатися від нього, чим живе сьогодні один із найкращих трудових колективів регіону.

На знімку: продукція СЛАТ «Тур» готова до відправки на експорт.

Ковельське спеціалізоване лісогосподарське акціонерне товариство «Тур» (тодішній Ковельський міжколгоспно-радгоспний лісгосп) організовано у 1967 році на базі колгоспних і радгоспних лісів. Переважно понівечених безсистемними рубками насаджень. Нині площа лісового фонду підприємства становить 32,4 тисячі гектарів, поділених на шість лісництв. У структурі лісів домінують хвойні середньовікові насадження.
Якщо проаналізувати динаміку змін у лісовому фонді (за документами попереднього лісовпорядкування) за окремими показниками, то побачимо, що вкриті лісовою рослинністю землі збільшились на 11,4 відсотка, середній запас деревини на гектарі — на 23 відсотки і досяг 195 кубічних метрів, зменшилася площа низькоповнотних насаджень. Натомість зросла частка стиглих.
Створення високопродуктивних насаджень починається із збору насіння, вирощування садивного матеріалу, власне — посадки лісу. Як і догляду за лісовими культурами та молодняком. У 2017—2018 роках підприємство заготовило 85 кілограмів насіння хвойних порід, 640 кілограмів жолудя дуба та інших листяних порід. Вирощено понад мільйон сіянців сосни, ялини звичайної, дуба та інших порід.
У лісового розсаднику для потреб озеленення виплекано 15 тисяч саджанців туї різних форм, ялівця, самшиту та інших декоративних порід, які використовують здебільшого для озеленення об’єктів соціально-культурного призначення, бюджетних установ та організацій, приватних садиб. Реалізовуються вони переважно за низькими цінами або ж як спонсорська допомога цим закладам.
Цьогоріч лісівники «Тура», залучивши учнівську молодь та працівників бюджетних організацій, провели лісовідновлення на площі 395 гектарів.
Сьогодні доглядами охоплені всі площі не зімкнутих культур. Для якісного проведення лісокультурних робіт підприємство сповна забезпечене ґрунтообробною технікою та механізмами. Торік рубки догляду в молодняках проведено на площі 133 гектари при плані 112, рубки формування й оздоровлення лісів — на площі 1966 гектарів, рубки головного користування — на 185 гектарах. Сумарно заготовлено 72,5 тисячі кубометрів ліквідної деревини.
Протягом останніх років у лісовому фонді «Туру» не допущено жодного випадку лісових пожеж. На підприємстві діють дві лісопожежні станції, які забезпечені необхідною технікою та механізмами для боротьби з вогняною стихією.
Організована в 1997-му мисливська дільниця займається поповненням лісової фауни. Якщо на момент її створення в угіддях було обмаль дичини, то сьогодні за даними обліків на території підприємства нараховується понад 50 лосів, 314 козуль, 97 кабанів, 427 зайців.
Щороку на території лісового фонду підприємства заготовляємо в середньому понад тисячу тонн лісових дарів — зокрема чорниці, малини, ожини, журавлини, різних видів грибів.
Водночас із веденням на науковій основі лісового господарства підприємство із власної деревини виготовляє продукцію, яка має попит у споживачів. Власне, за рахунок реалізації своєї продукції утримуємо лісову охорону, мисливське господарство, вирощуємо саджанці і садимо ліс. Це дуже важливо, оскільки держава понад десять років не виділяє коштів на виконання бюджетних робіт.
Торік ми виготовили товарної продукції на суму понад 31,5 мільйона гривень. Зокрема 4 740 кубічних метрів пиловника, 29 062 тарного кряжу та технологічної сировини, 22 360 кубічних метрів палива. Зрубану деревину реалізовували і на внутрішньому ринку, і за межами України.
Загальна сума виручки від реалізації продукції на експорт становила майже 11 мільйонів гривень. На внутрішньому ринку реалізовуємо переважно паливо — дрова, паливні відходи, тирсобрикети, технологічні дрова, а також тарний кряж, пиловник, пиломатеріали.
На підприємстві працює 198 штатних працівників. Середньомісячна заробітна плата за перший квартал цього року становила понад 6 тисяч гривень. Торік сплачено 10,6 мільйона гривень податків.
Підприємство дбає про оновлення виробничої бази. В 2017 р. придбано основних засобів на суму майже мільйон гривень, зокрема верстат для виготовлення заготовок під європіддони вартістю 685 тисяч гривень.
СЛАТ «Тур» і надалі удосконалюватиме виробництво, займатиметься поглибленішою переробкою лісопродукції.

Олександр СМАЛЬ,
директор Ковельського СЛАТ «Тур».

Матеріали і фото
підготовлені нашим власним кореспондентом
Максимом СОЛОНЕНКОМ
.