Село Самчики, що у Старокостянтинівському районі, давно відоме любителям старовини та екзотики завдяки садибі з парком і палацом, які почав будувати в селі Ян Хоєцький ще на початку XVIII століття. Зовні будова не вирізнялась нічим особливим, тож наступний її власник, гайсинський староста полковник Петро Чечель, доклав чимало зусиль, щоб надати маєтку унікального вигляду. Він збудував палац, два флігелі, в’їзну браму, оранжереї, стайні. А також заклав пейзажний парк. Оздоблення кімнат, яке вдалося частково зберегти і відновити, дотепер вражає глядачів. І сам полковник, і його спадкоємці доклали певних зусиль для того, щоб наблизити до мистецтва і тамтешніх селян. У 1854 році тут заснували сільську музичну школу, де виховували музикантів для оркестру, яким керував Родерік-Август Браун, польський композитор, диригент і скрипаль.
Підтримували ці паростки освіти і наступні власники маєтку, які власним коштом збудували школу та відкрили сільську бібліотеку.
Тож любов до прекрасного у жителів Самчиків закладена в історичній пам’яті. Підтвердження цього — школа унікального самчиківського розпису. Ще в середині минулого століття в селі створили творче мистецьке об’єднання. Його учасники з етнографічними експедиціями побували в навколишніх селах, відшукали залишки місцевого розпису на печах і хатах, знайшли розписані скрині та віконниці. Так і з’явився самчиківський розпис. Яскраві життєдайні квіти, птахи та коники, котрі лягли в його основу, вже стали впізнаваними не тільки серед мистецтвознавців. Навчають цього виду мистецтв у місцевій художній школі. З часом розпис вийшов за межі закладу, і тепер майстер-класи проводять для тих, хто приїздить за новими знаннями та ідеями у село.

На знімку: самчиківський розпис вирізняється чіткими кольорами, крупними формами і цікавими сюжетами.

Потім народилась думка об’їхати з мистецькими турами інші регіони. Але ентузіасти вирішили не зупинятись і на цьому, тож тепер хочуть перетворити Самчики на арт-село, розписавши у своєму неповторному стилі будинки населеного пункту. Ідея належить місцевим ентузіастам: художникам, директору Державного історико-культурного заповідника «Самчики» Богдану Пажимському, Віктору Раковському, Сергію Касьянову та їхнім однодумцям. Із полотен розпис має вихлюпнутись на вулиці й у двори Самчиків. Для цього навіть узяли участь у конкурсі і виграли грант, котрий допоможе втілити задум у життя. Нинішнього літа планують розписати майже чотири десятки будинків на двох центральних вулицях села. А ще розпис з’явиться на сільраді, автобусній зупинці, магазині і школі. Одним із перших свою «самчиківку» отримало місцеве кафе. Тепер жителі села запрошують художників і до своїх осель, щоб ті прикрасили будівлі.
Хоча Самчики живуть з усіма тими проблемами, що й тисячі інших українських сіл, проте тут уміють прикрасити життя яскравими барвами. А головне — готові поділитися цим позитивом з усіма.

Фото з інтернет-ресурсу.
Матеріали підготувала наш власкор Ірина КОЗАК.