У Німеччині триває Кільський тиждень, урочисто відкритий президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром. Це головне й найвідоміше свято вітрильного спорту Європи. Воно проводиться щороку, традиційно в останній тиждень червня, коли в Кілі — головному порту ФРН, розташованому на березі Кільської бухти Балтійського моря, — дують сильні вітри.

Основна подія цього масштабного заходу — регата вітрильників, на яку щоразу прибуває до п’яти тисяч спортсменів-яхтсменів з усього світу, котрі візьмуть участь у понад 500 гонках, понад дві тисячі суден і більш як три мільйони глядачів! І тут є на що подивитися: 29 видів яхт, з яких 14 — олімпійські, та їхні захопливі перегони.
Завершується Кільський тиждень ще однією грандіозною морською подією — парадом вітрильників. У ньому беруть участь понад сто величезних багатотоннажних вітрильних суден, які вражають своєю потужністю і розмірами. Кільський тиждень є справжнім парадом досягнень у парусному спорті.
Крім морської теми, Кільський тиждень — це ще й літнє свято з музичним фестивалем, гастрономією та іншими розвагами, притаманними народним гулянням Німеччини і, звичайно, грандіозний феєрверк.

Наталія ПИСАНСЬКА.
Фото автора.

Берлін.