«Щастинська об’єднана територіальна громада була створена в числі перших на Луганщині в 2015 році, але їй досі не пощастило пройти місцеві вибори, через що ОТГ не може повноцінно розвиватися».

Катерина ПЕТРОВА, 
депутат Петропавлівської селищної ради.

Луганська область.

«Голос України» звернувся по роз’яснення до Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики й місцевого самоврядування та Центральної виборчої комісії. 
У своїх відповідях і Комітет Верховної Ради, і ЦВК посилаються на висновок Служби безпеки України від 6 жовтня 2017 року, в якому сказано, що «зазначені у Постанові Верховної Ради України від 17 липня 2015 року № 645-VIII причини, що перешкоджають проведенню місцевих виборів, зокрема в Луганській області, на цей час не усунені. Також зроблено висновок, що призначення та проведення відповідних виборів (у тому числі депутатів Щастинської міської ради та Щастинського міського голови) є можливим за умови дотримання положень пункту 5 Постанови та повного виконання Російською Федерацією заходів, передбачених Мінськими угодами, з урахуванням міжнародних стандартів забезпечення безпеки та демократичності виборчого процесу».
Тобто вибори можливі лише за умови припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, виведення всіх незаконних збройних формувань керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, відновлення повного контролю України за державним кордоном та після врегулювання питання призначення перших місцевих виборів, зокрема, Щастинської об’єднаної територіальної громади Верховною Радою України.