Виставка творів із зібрання Закарпатського скансену (на знімку), відкрита минулого тижня в Музеї писанкового розпису прикарпатської Коломиї, так сподобалася івано-франківцям, що експонуватиметься до кінця червня.

— Це авторські роботи із фондів музею, представлені за п’ятьма розділами: писанки, кераміка, художня різьба по дереву, вишивка і костюми, — розповідає директор Закарпатського музею народної архітектури і побуту, кандидат історичних наук Василь Коцан, котрий брав участь у відкритті. — Найширше, ясна річ, представлено писанки у традиційних техніках — восковий розпис, шкрябанки, мальованки таких відомих авторів, як ужгородці Людмила Губаль і Роман Пилип, Наталія Ковач (Хуст), Любов Мателега (Іршава). А ще — сучасні писанки: декоровані бісером ужгородської майстрині Марії Купар, керамічні — авторства Ольги Гал з Виноградова, випалювані на дереві — Христини Герц з Чинадієвого Мукачівського району.
Представлена також дивовижної краси вишивка: рушники, скатертини, серветки, які вийшли з-під умілих рук Ірини Куцик з Ужгорода і Марії Гаврило з Хуста.
Велику художню цінність становить кераміка авторства Михайла Галаса — заслуженого майстра народної творчості України, котрий жив у селі Вільхівка Іршавського району і творив у першій половині вже минулого століття.
Повезли ужгородці до Коломиї й костюми по парах — чоловічі й жіночі — гуцульські (які носили жителі Великого Бичкова Рахівського району), бойківські (з Воловецького району), лемківські з Великоберезнянщини і жителів Тереблянської долини (Хустський район).
А ось художня різьба по дереву представлена роботами одного, але видатного майстра Василя Палаташа зі Сваляви.
— Слід також зазначити, — констатує В. Коцан, — що Музей писанкового розпису подарував ужгородському скансену десять традиційних гуцульських писанок.

Василь НИТКА.
Фото надано Василем КОЦАНОМ.