Учора у Верховній Раді відбулося перше засідання Ради матерів, створеної при парламентському Комітеті з питань зайнятості, соціальної політики та пенсійного забезпечення. За словами першого заступника голови комітету Сергія Капліна, зібрання стало стартовим кроком на шляху тривалої і системної роботи, кінцевою точкою якої будуть зміни в соціальній сфері. Тепер відповідні громадські ради створюватимуть на місцях, щоб чіткіше розуміти проблеми, які необхідно розв’язувати, наголосив парламентарій.

Народні депутати Сергій Каплін та Наталя Королевська.

Керівник фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко пообіцяв, що його колеги підтримають усі запропоновані Радою матерів ініціативи, та виокремив одне із завдань, яке назвав першочерговим. Ідеться про виплати за народження дітей. За словами народного депутата, те, що нині за кожну дитину виплачують по 40 тисяч гривень, — це «практично ніщо». Відтак фракція вимагатиме, щоб уряд під час підготовки бюджету-2019 повернувся до диференційованої виплати та заклав по 100 тисяч гривень за народження першої дитини, 200 тисяч — другої і 300 — третьої. За словами Ю. Бойка, держава таке навантаження витримає, адже всі інші кроки можуть бути зайві, якщо не збільшиться народжуваність.
Його колега по фракції народний депутат Наталія Королевська повідомила таку статистику: нині смертність у нашій країні в півтора разу перевищує народжуваність, а дітей в країні стало на 345 тисяч менше. На її думку, надзвичайна місія полягає в тому, щоб змусити владу стати на захист дітей. «Матерям не потрібні бебі-бокси, які пропонує видавати уряд, вони хочуть, щоб працювали садочки та школи і діяли виплати на народження дитини до трьох років», — зазначила народний депутат та підкреслила, що це не якісь нереальні речі.
Окрім громадських активістів та представників Опозиційного блоку в заході також узяли участь представники інших фракцій. Результатом їхньої праці стало ухвалення резолюції, в якій учасники засідання звертаються до Голови Верховної Ради, Президента, Прем’єр-міністра з вимогою докласти спільних зусиль для розв’язання проблем, які склалися в соціальній галузі. Зокрема, йдеться про ухвалення низки законопроектів, які вже зареєстровано у Верховній Раді, що посилюють соціальний захист дітей, які постраждали внаслідок бойових дій чи збройних конфліктів, сприяють забезпеченню достойного рівня соціального захисту сімей з дітьми та відновлюють соціальні гарантії. Учасники заходу також наголошували на зустрічі з главою держави, очільниками парламенту та уряду для напрацювання дорожньої карти із захисту дитинства, материнства та належного соціального забезпечення дітей і сімей із дітьми.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua