В останні роки мільйони українців виїхали за кордон. І переважна більшість — на заробітки. На жаль, цей неконтрольований процес триває. А як би ви сприйняли іноземця, який із багатої європейської країни і ситого життя-буття подався на заробітки в Україну? Як мінімум — за дивака. А ось у Яловичах, що у Млинівському районі на Рівненщині, більше десятка років сумлінно трудиться 62-літній

Науд Біренс (на знімку) із Нідерландів — ремонтує сільськогосподарську техніку і електроніку у фермерському господарстві «Яловицькі агротехнології».
Узагалі повне ім’я та прізвище іноземця-яловичанина — Арнольдус Корнеліус Біренс, але в селі місцеві лінгвісти охрестили його Наудом. Принаймні, так його всі називають і всім так комфортно. А народився він у місті Ейндховен. Тато працював на заводі «Філліпс», а мама була домогосподаркою. Науд закінчив 6 класів, згодом чотири роки здобував технічну освіту, іще два роки спеціалізувався на електроніці. Тривалий час працював у Німеччині.
Хтозна, як би склалася подальша доля, якби у 2006-му не приїхав у гості до племінника Генрі в Яловичі, який тут разом із дружиною Любою тривалий час успішно хазяйнують. Їхнє фермерське господарство «Яловицькі агротехнології» — одне із провідних вітчизняних сільгосппідприємств, де культивують картоплю.
Отож Науд погостював тиждень і повернувся у Нідерланди. Однак у Яловичах настільки заразився гостинністю місцевого люду і чарівним довкіллям, що за два місяці яловицький синдром його знову покликав у дорогу. Цього разу — на постійне місце проживання у село на Рівненщині.
Зрозуміло, я поцікавився: що ж таки заманило іноземця в українське село? Відповідь не здивувала:
— Найперше — добрі люди. А ще, як сказав Тарас Шевченко, «лани широкополі»...
Українською мовою Науд володіє не настільки вільно, щоб детально розтлумачити цікавому журналісту, що має на увазі, коли говорить про добрих українців. Утім, за допомогою запитань і підказок вдалося з’ясувати: добрі люди в розумінні Науда — це щирі, щедрі, гостинні, людяні, порядні, співчутливі, веселі, роботящі, кмітливі. Особливо розчулила нідерландця наша гостинність. Дивувався, що навіть незнайомцю всюди запропонують каву, чай, бутерброди та інше частування.
Загалом у нашому Млинівському районі прижилося двоє нідерландців. Крім того, Науд набув у Яловичах статусу зятя і батька: разом зі своєю Лесею виховують 9-річну донечку Індіру. В українсько-нідерландському родинному колі пульсують традиції двох народів, і жодних непорозумінь із цього приводу не виникає.

Віталій ТАРАСЮК.
Фото автора.

Млинів Рівненської області.