Президент Косово Хашим Тачі повідомив, що в неділю, 24 червня, зустрінеться в Брюсселі із президентом Сербії Олександром Вучичем. "Я отримав запрошення від Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні приїхати до Брюсселя для продовження діалогу між Косово та Сербією, а також розгляду можливості виконання всіх домовленостей, досягнутих раніше", -- заявив Хашим Тачі журналістам.
 
Косовські ЗМІ, коментуючи це повідомлення, зазначають, що всі політичні партії, що входять у парламент, виступають категорично проти того, щоб Тачі представляв країну на переговорах з Белградом. Вони не вважають його об'єднавчим чинником для Косово. 
 
Президент Сербії Олександр Вучич також підтвердив отримання такого запрошення від Могеріні. Головна вимога, яку висуває ЄС перед Сербією для прийняття її в об'єднання, це визнання Косово незалежною державою. Тим часом прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич напередодні від'їзду делегації до Брюсселя в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt заявила: "Президент Олександр Вучич зробив сміливий і відповідальний крок, коли розпочав міжрегіональний діалог з Косово. До цього будь-яка така розмова була -- табу. Косово -- це Сербія. Крапка. Нині ж нам потрібно знайти розумний компроміс. Теза, що Сербія ніколи не визнає незалежність Косово, такою не є. І якби ми продовжували наполягати, що Косово належить Сербії, то компроміс був би неможливий". Вона додала, що обидві сторони переговорного процесу повинні вийти із "зони комфорту" у своєму мисленні. Але за її словами, Приштина не розпочала виконання жодного взятого на себе зобов'язання, а головне -- створення Об'єднання сербських громад. Навпаки, у Косово значно виросла кількість нападів на сербів.
 
Із Приштини звучать заяви, що влада готова до створення Об'єднання сербських громад, але без наділення їх правовими повноваженнями. А це вже не влаштовує Белград, тому що їхні співвітчизники в Косово перетворяться на безправну і мовчазну юрбу. 

Оглядачі прогнозують нелегкий і тривалий діалог  цієї неділі в Брюсселі. Добре, що він відбуватиметься за посередництва Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, яка вчасно гаситиме розпалені суперечки й час від часу осаджуватиме сторони. Але компроміс слід знайти, тому що Сербія не зможе далі просуватися шляхом євроінтеграції.