19 червня Постійна представниця США в ООН Ніккі Хейлі заявила про вихід Сполучених Штатів з Ради ООН з прав людини. «Ми виходимо із Ради ООН з прав людини, оскільки жодна з країн не має сміливості приєднатися до нашої боротьби за реформування лицемірного й упередженого органу», — цитує Хейлі Reuters.
«Наші зобов’язання не дозволяють нам залишатися частиною лицемірної та упередженої організації, яка знущається з прав людини», — заявила вона, однак додала, що цей крок не є відходом США від їх зобов’язань у цій царині.
Торік у жовтні США вийшли ще з однієї структури ООН — ЮНЕСКО. Тоді Держдепартамент пояснив, що рішення «відображає стурбованість США у зв’язку із заборгованостями в ЮНЕСКО, необхідністю фундаментальної реформи організації та тривалою упередженою антиізраїльською позицією в ЮНЕСКО». Цього разу головними причинами виходу з Ради також названо «хронічну упередженість щодо Ізраїлю» та небажання реформувати цей орган. Зокрема, США неодноразово пропонували зменшити кількість голосів, необхідних для виключення з Ради членів, які грубо порушують права людини, а також скоротити кількість виступів і резолюцій. Ніккі Хейлі також заявляла, що цьому органу треба менше зосереджуватися на Ізраїлі.
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав крок США «сміливим рішенням». Однак у світовій спільноті поширенішою є інша реакція. «Структура ООН щодо захисту прав людини відіграє важливу роль у всьому світі», — заявив Генсек ООН Антоніу Гутерріш і додав, що шкодує через це рішення. Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн написав у Твіттері: «З огляду на стан прав людини в сьогоднішньому світі, США слід посилювати свою діяльність, а не самоусуватися». Голова Генасамблеї Мирослав Лайчак нагадав, що сьогодні, коли важливість прав людини постійно ставиться під сумнів, вкрай необхідно зміцнити позиції Ради з прав людини, повідомляють «Новини ООН». Міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон назвав крок США «прикрим» і додав: попри те, що Рада ООН з прав людини потребує реформ, ця організація все-таки «важлива у притягненні країн до відповідальності», інформує ВВС-Україна. «США завжди були піонером в області захисту прав людини в усьому світі», — заявила Верховна представниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, інформує DW. Це рішення «шкодить ролі США як захисника і прихильника демократії», йдеться в її заяві. Водночас Могеріні зауважила, що ЄС згоден з необхідністю підвищення ефективності Ради.
Критично поставилися до кроку США і правозахисні організації, зокрема й американські. Група Human Rights Watch із штаб-квартирою у Вашингтоні назвала таке рішення «одновимірним».
Щойно США оголосили про вихід з Ради з прав людини, РФ висунула свою кандидатуру на виборах до складу РПЛ на 2021—2023 роки, передає «Інтерфакс». 2016 року Росію вивели зі складу Ради, не проголосувавши за продовження її повноважень у цьому органі.
Головний орган ООН, що опікується питаннями прав людини по всьому світу, було створено 2006 року. Рада складається з 47 держав-учасниць, яких обирають згідно з регіональним представництвом.

Наталя ОНИЩУК.