На внутрішньому подвір’ї будівлі Верховної Ради в рамках проекту «Від Конституції — до Конституції» відбувся черговий мистецький захід, присвячений 100-річчю ухвалення Конституції Української Народної Республіки. Цього разу перед військовослужбовцями Збройних Сил Київського гарнізону, персоналом Державної прикордонної служби та Київського гарнізону, людьми з інвалідністю внаслідок війни виступили народні депутати Юрій-Богдан Шухевич, Віктор Кривенко, заступник керівника апарату Верховної Ради Микола Шевчук, а також автор і виконавець Сергій Файфура та учасники рок-гурту «ТаРута».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

Під час акції сценарист та ведучий просвітницького проекту «Від Конституції — до Конституції», письменник, заслужений діяч мистецтв України Микола Гриценко та історик Сергій Кот розповіли її учасникам про три державотворчі віхи в українській історії — створення трьох наших конституцій. Перша з них — «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького», котра також відома як Конституція Пилипа Орлика, була схвалена 5 квітня 1710 року і фактично стала першою європейською конституцією. Документ складався із преамбули та 16 параграфів, де було сформовано головні принципи побудови держави, зокрема, йшлося про поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову. Друга Конституція — Основний Закон Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) — була прийнята українською Центральною Радою 29 квітня 1918 року. В Конституції УНР, зокрема, закріплювалася державна незалежність та територіальна цілісність України, основні права громадян та демократичні свободи. І, нарешті, маємо нинішню Конституцію України, ухвалену Верховною Радою 28 червня 1996 року.
Для учасників акції «Від Конституції — до Конституції» також було проведено екскурсію будівлею Верховної Ради. Вони побували біля Почесного порталу, де зберігається наша історична реліквія — Прапор Незалежності України, оглянули музейну експозицію та виставки, які зараз тривають в будівлі Верховної Ради. Враховуючи, що серед гостей було чимало військових, їх дуже зацікавила виставка-презентація новітніх безпілотних технологій, на якій представлені сучасні безпілотники, а також польотний симулятор, на якому тренуються пілоти БПЛА.

Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ДОВІДКОВО

Мета просвітницького проекту «Від Конституції — До Конституції» — привернути увагу до важливої дати в історії нашої держави — 100-річчя Конституції УНР у нерозривному зв’язку з першою європейською Конституцією Пилипа Орлика (1710 рік) та сучасною Конституцією, ухваленою у 1996 році, реалізується апаратом Верховної Ради України та Громадською спілкою «Творче патріотичне об’єднання «Музичний батальйон».
Завершиться просвітницько-мистецький проект «Від Конституції — до Конституції» фестивалем «Дунайська Січ» (м. Ізмаїл Одеської області), який пройде під час святкування Дня Конституції 28-29 червня.