Вечірнє засідання
19 червня

Під стінами парламенту вирував мітинг протестувальників — шахтарів, колишніх афганців, чорнобильців, військових пенсіонерів та ветеранів АТО — з вимогами погасити заборгованість із зарплат та регресних виплат, відновити пільги та підвищити пенсійні та соціальні виплати. Коли мітингувальники намагалися прорвати щільне кільце правоохоронців та потрапити до Верховної Ради, виникли сутички, і декілька чоловік постраждало. За даними Нацполіції, зазнали тілесних ушкоджень вісім представників Нацгвардії. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко, яка виступала на мітингу під парламентом та поінформувала про результати перемовин із представниками ініціативної групи.

І. Геращенко із парламентської трибуни звернулась і до мітингувальників, і до політиків, які дуже часто приводять під Раду людей: «Звичайно, з багатьма тими вимогами, з якими вийшли до Верховної Ради України шахтарі, афганці, чорнобильці, військові пенсіонери і представники АТО, можна погодитися і підтримати, — сказала парламентарій. — Зокрема, це й їх заклик до представників уряду і Верховної Ради України до відкритості і спілкування».
Мітингувальники закликали уряд, згідно з законом, звітувати про свою діяльність перед Верховною Радою, зокрема і щодо виконання соціально-економічного і гуманітарного блоків.
За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, під час перемовин із ініціативною групою домовились про те, що найближчим часом відбудеться засідання комітетів — у справах ветеранів та з питань соцполітики, на які запросять профільних міністрів, а також представників громадських організацій, щоб обговорити соціальні питання, які збурили людей і вивели їх на майдан.
«Але хочу зазначити — дуже гостро там відчувався популізм, який сьогодні просто захлинає, в тому числі й політику, — зауважила І. Геращенко. — Мені здається, що маємо всі разом навчитися: а) і вирішувати питання, але і б) бути чесними з нашими громадянами, говорити про те, що ми маємо також і піднімати економіку, і, даючи відповідь на економічні питання, формувати відповідь на соціальні питання».
Водночас парламентарій наголосила: «І уряд, і парламент має бути відкритий до спілкування». І. Геращенко подякувала Національній гвардії України, яка утрималася від провокацій, завдяки чому вдалося зберегти спокій біля Верховної Ради України.
Народні депутати розглянули блок питань безпеки і оборони. У цілому прийнято проект закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (№ 8293) — 236 «за». Документ комплексно врегульовує питання соціального захисту громадян, які беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков зазначив:  «Ми не встановлюємо законопроектом нові пільги, а лише поширюємо на учасників заходів ті соціальні гарантії, які передбачені для учасників АТО».
У цілому прийнято ще два закони, пов’язані із проведенням ООС — зміни до Податкового (№ 8349) та Митного (№ 8350) кодексів. Внесені зміни, зокрема, спрямовані на збереження існуючих пільг зі сплати військового збору для працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб, які братимуть участь в ООС, а також пільги зі сплати ввізного мита при придбанні спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів.
Схвалено також Постанови Верховної Ради — про відзначення на державному рівні 200-річчя з дня народження видатного письменника та громадського діяча Пантелеймона Куліша та про увічнення пам’яті першого космонавта України, Героя України Леоніда Каденюка.

Олександра КУЧЕРЯВА.